Další stát USA zakázal zaměstnavatelům požadovat hesla k profilům zaměstnanců na Facebooku

Ilustrační snímek

1. srpna podepsal guvernér amerického státu Illinois Pat Quinn dodatek k zákonu o ochraně soukormí na pracovištích (Illinois Right to Privacy in the Workplace Act), který zakazuje zaměstnavatelům v tomto státě požadovat po uchazečích o zaměstnání přístupová jména a hesla k jejich profilům na sociálních sítích. Zákon v nové podobě začne platit od začátku roku 2013. Zákon reaguje na rostoucí objem případů, kdy zejména veřejné a státní instituce požadují po uchazečích o práci přístupy k jejich profilům, aby je mohly lépe prověřit.

Po Marylandu, který tuto praxi zakázal již v první polovině letošního roku, je Illinois druhým státem v pořadí. Stejné legislativní opatření je projednáváno v dalších deseti státech i na federální úrovni. Dva federální senátoři se obrátili na ministerstvo spravedlnosti a Komisi pro rovné pracovní příležitosti (EEOC) s žádostí o přezkoumání, zda tento „nový znepokojivý trend“ neporušuje stávající legislativu a jak se k němu postavit.

Facebook již ústy své ředitelky pro ochranu soukromí Erin Eganové vyzval uživatele, aby zaměstnavatelům přístupové údaje ke svým profilům nesdělovali. Zaměstnavatelé podle ní nemají právo přístup vyžadovat, jelikož to není v souladu s podmínkami využívání služby.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT