EU: Povinné kvóty pro ženy ve vedení firem zatím odloženy

Ilustrační snímek

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová předložila v úterý 23. října Evropské komisi svůj návrh na povinné zavedení kvót pro zastoupení žen v nejvyšší vedení firem kótovaných na burze v rámci EU. Jelikož dosavadní vývoj dobrovolného zapojování žen do vedení vykazuje jen minimální výsledky, požadovala zvýšení zastoupení žen v představenstvech na 30 % do roku 2015 a na 40 % do roku 2020 v podobě závazné evropské směrnice. Eurokomisaři však její plán odložili k dalšímu projednání.

Zásadní roli v tom sehráli evropští právníci, kteří Evropskou komisi upozornili na to, že zákon o povinném zastoupení žen ve vedení firem a s tím související postihy by byly příliš direktivní a jednotlivé státy EU nelze k požadovanému cíli nutit. V polovině září, kdy bylo zveřejněno, že Redingová předloží svůj návrh směrnice pro zavedení kvót, se navíc okamžitě ozvalo devět zemí EU včetně České republiky, s tím, že odmítají podpořit právně závazné kvóty a mají dostatečný počet hlasů v Evropském parlamentu, aby případnou novou směrnici zablokovaly. V dopise, jehož adresáty byli předseda Evropské komise José Manuel Barroso a eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, tyto státy požadovaly, aby zastoupení žen bylo řešeno na úrovni jednotlivých států, nikoli celé EU.

Viviane Redingová hodlá za svůj návrh dále bojovat. Prostřednictvím Twitteru rozeslala zprávu, že se nevzdá a zároveň informovala, že José Manuel Barroso přislíbil nové projednání jejího návrhu ještě před koncem listopadu. Bude-li tento návrh schválen, všech 27 členských zemí bude muset zavést povinné kvóty do své legislativy nejpozději do 1.1.2020.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC