Německo (prozatím) odmítlo kvóty pro ženy ve vedení firem

Ilustrační snímek

Poměrem 320 ku 270 hlasům odmítl německý parlament návrh zákona o zavedení závazných kvót pro zastoupení žen v nejvyšším vedení firem. Návrh počítal se zavedením kvóty pro povinné zastoupení žen v dozorčích radách největších firem ve výši 20 % od roku 2018 a 40 % od roku 2023. Na konci minulého týdne o tom informoval britský server telegraph.co.uk, který také připomněl, že Německo má jedno z nejnižších zastoupení žen v nejvyšším vedení firem v rámci rozvinutých ekonomik – pouze 4 %.

Rozprava o návrhu tohoto zákona se nesla ve vyostřeném duchu stejně jako celospolečenská debata o kvótách, která hýbe Německem již několik posledních měsíců. Lídr opozičních sociálních demokratů (SPD) Frank-Walter Steinmeier zdůrazňoval, že současným tempem bude 40 % žen v dozorčích radách německých firem dosaženo nejdříve v polovině století. Jeho kolegyně Eva Hoeglová pak pokračovala varovným konstatováním, že o kariéře se ve firmách rozhoduje na pánských záchodcích.

Proti návrhu byli křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové (CDU) i jejich koaliční partneři z řad Svobodných demokratů (FDP) a Křesťansko sociální unie (CSU). CDU přesto byla dotlačena k tomu, aby ústy Angely Merkelové přislíbila kompromisní řešení – zavedení kvót ve výši 30 % od roku 2020. Silné ekonomické křídlo CDU však tento krok velmi ostře kritizuje.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk