Průzkum: České firmy chtějí dětské skupiny

Ilustrační snímek

Čeští zaměstnavatelé mají zájem o tzv. dětské skupiny a navíc souhlasí s mírnějšími kritérii pro zřizování a provoz těchto alternativních předškolních zařízení pro péči o děti svých zaměstnanců. Ukázal to průzkum společnosti Deloitte, kterého se v průběhu března a dubna 2013 zúčastnilo 55 firem a téměř 900 zaměstnanců z celé České republiky.

Zmírnění pravidel v rámci chystaného zákona o dětských skupinách by uvítalo 94 % firem. Péči o děti svých zaměstnanců v dětských skupinách by v případě schválení zákona podporovalo 71 % společností především z řad velkých firem. Na straně zaměstnanců by dětskou skupinu upřednostnilo 82 % respondentů. Vedle větší dostupnosti předškolní péče o děti zaměstnanců vítají zaměstnavatelé i zaměstnanci také daňové zvýhodnění dětských skupin.

Průzkum jasně ukázal přetrvávající nesoulad mezi požadavky zaměstnavatelů a možnostmi zaměstnanců v oblasti délky rodičovské dovolené. 84 % firem uvedlo, že je pro ně důležitý dřívější návrat zaměstnanců z rodičovské dovolené z důvodu udržení znalostí. Usilují především o dřívější návrat manažerů a zaměstnanců na odborných pozicích.

Více informací o výsledcích průzkumu najdete v tiskové zprávě na stránkách společnosti Deloitte nebo přímo na stránce s prezentací výzkumu.

Dětská skupina je služba péče o děti od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky. Spočívá v pravidelné péči mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Návrh zákona o zřízení dětských skupin již schválila vláda, která tak chce posílit rozvoj alternativních předškolních zařízení a umožnit rodičům rychlejší návrat do zaměstnání. Bude-li schválen i poslaneckou sněmovnou a senátem, dětské skupiny budou moci zřizovat firmy, kraje, obce nebo i neziskové organizace již od ledna 2014.

-kk-

Zdroj: Deloitte - přední světová poradenská společnost zaměřená na strategický management, audit, daně, právo a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deloitte