Francouzi získali právo vypnout pracovní e-mail

Ilustrační snímek

C'est la vie!“, „Oh la la!“ či dokonce „Vive la France!“. Titulky s těmito zvoláními zaplavily v posledních hodinách i seriózní světové servery věnované zpravodajství či odborným článkům ze světa práce a moderních technologií. Nechyběly mezi nimi BBC, The Times, The Guardian, The Wall Street Journal, Fastcompany, Mashable nebo CareerBuilder. Přinesly zprávu o právně závazné dohodě významných francouzských odborových svazů s federacemi zaměstnavatelů na zákazu zasílání a vyřizování pracovních e-mailů před devátou hodinou ráno a po šesté hodině večer. Samotný dokument s dohodou byl zveřejněn například v článku zde (ve francouzštině).

Zmíněný zákaz se týká přibližně milionu zaměstnanců v sektoru digitálních technologií a poradenských služeb. Jsou to například zaměstnanci francouzských poboček společností Google, Facebook, Deloitte nebo PwC. Zaměstnavatelé souhlasili s tím, že po 18 hodině končí práce jak s firemními telefony, tak s firemní poštou a zaměstnance nelze až do 9 hodin ráno nutit, aby byli na příjmu. Zaměstnanci byli vyzváni, aby v určené době nepracovali. Kromě 35hodinového pracovního týdne tak nyní Francouzi získávají také 133 hodin týdně, které jsou určeny výhradně na odpočinek.

Žádný zdroj zatím neinformoval, jaké postihy hrozí zaměstnavatelům či zaměstnancům za nedodržení zákazu. Objevují se pouze citace Michela de La Force z francouzské Konfederace manažerů, který řekl, že zákaz je možné porušit ve „výjimečných případech“. Spekuluje se také o tom, jaký dopad bude toto nařízení mít na komunikaci v mezinárodních firmách, které operují v různých časových pásmech.

Jak si myslíte, že to bude fungovat? Byli byste pro zavedení podobného opatření i u nás?

Jak sami bojujete s nutkáním být neustále online?

-kk-