6 malých gest pro podporu loajality a angažovanosti zaměstnanců

Žebříčky nejžádanějších zaměstnavatelů mohou budit dojem, že v nich vyhrávají firmy plné relaxačních místností, kulečníkových stolů a jídla zdarma. Tyto benefity jsou samozřejmě příjemné, nefungovaly by však bez na první pohled mnohem menších gest, mezi něž patří respekt, uznání a celkově dobré vztahy na pracovištích napříč všemi úrovněmi.

Ilustrační snímek

Pojďme se podívat, jak můžete získat loajální zaměstnance, aniž byste jim museli kupovat pivo nebo dávat do kanceláří luxusní pohovky. Server HR Zone přinesl následující tipy na nenákladné benefity, které posílí angažovanost vašich lidí.

Nevyžadujte práci mimo pracovní dobu

Pokud nenastane nějaká vysloveně urgentní situace, držte se pravidla neposílat e-maily a nepřidělovat úkoly např. před osmou ráno a po šesté večer. Dopřejte zaměstnancům skutečné volno.

Nepoužívejte mobily na poradách

Určete si místo, například poličku, na které všichni účastníci porad hned po příchodu odloží svá mobilní zařízení. Budete se pak moci více věnovat vzájemné komunikaci. Porady budou rychlejší a efektivnější.

Chvalte veřejně, například na sociálních sítích

Nemáte ve firmě příliš příležitostí, jak veřejně pochválit své lidi za dobrou práci? Tak jim napište osobní doporučení na LinkedIn.

Odměňujte loajalitu

Dnes již nemá cenu čekat 25 let, než dáte loajálnímu zaměstnanci určitou zvláštní odměnu. Oslavujte kratší výročí, například už jeden rok. Dárek k těmto výročím nemusí být nijak drahý.

Vzdělávejte se při obědech

Jednou za čas, například každý měsíc, můžete uspořádat oběd na náklady firmy a pozvat nějakého inspirativního spíkra nebo lektora. Naučíte se něco nového zábavnou formou a lépe se vzájemně poznáte.

Zapojte rodiny zaměstnanců

Poděkujte jim za podporu, kterou poskytují vašim zaměstnancům, aby mohli dobře vykonávat svou práci. Můžete jim poslat osobní děkovný dopis, malý obnos nebo například voucher na využití určité služby.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone