Dilema neplacených stáží

Ilustrační snímek

Jsou neplacené stáže pro absolventy smysluplnou cestou k zahájení kariéry, nebo jen zneužívají a okrádají mladé lidi? Debata na toto téma hýbe Velkou Británií již od nástupu ekonomické krize. Na konci roku 2012 se o něm jednalo dokonce i v parlamentu, kde byl předložen návrh zákona o zákazu inzerce neplacených stáží. Předložila jej labouristická poslankyně Hazel Blearsová a argumentovala tím, že stáže se staly synonymem práce zadarmo, která je v Británii nelegální. Návrh nicméně neprošel.

Na začátku dubna podala britská vláda podnět finančnímu úřadu HM Revenue and Customs (HMRC) k prošetření skupiny stovky firem z podezření na nelegální zaměstnávání stážistů. Na tuto skutečnost upozornila organizace Intern Aware, která bojuje za reformu systému neplacených stáží.

Podporu placeným stážím vyjádřil i pracovní portál Monster.com. Ten právě oznámil, že nebude podporovat inzerci neplacených stáží a stal se tak prvním portálem, který řekl nahlas, že neplacené stáže „vykořisťují“ nezaměstnané mladé lidi. Inzeráty na neplacené stáže podle něj pouze ukazují absolventům i zaměstnavatelům, že pracovat zadarmo je normální.

Současná generace absolventů v Británii zažívá velice nepříjemné období. Na jedno absolventské místo připadá v průměru více než 70 uchazečů.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine