Neobvyklé benefity z Evropy i ze světa

Ilustrační snímek

Inspirací k nefinančnímu odměňování zaměstnanců není nikdy dost. Personálně-poradenská společnost Mercer proto zveřejnila na svých stránkách zajímavou infografiku s příklady neobvyklých benefitů z různých zemí. Který by se vám líbil nejvíce?

Maďarsko

Stále populárnější je tzv. MKB SZÉP karta, elektronická peněženka, kterou se dá platit v místních hotelech, restauracích a také za některé volnočasové aktivity. Zaměstnavatelé si ji mohou odečíst z daní. 

Nigérie

V Africe jsou nejžádanější benefity, které pomáhají zaměstnancům zvyšovat jejich životní styl. V Nigérii například zaměstnavatelé nakupují svým lidem domácí generátory elektřiny a zajišťují také jejich údržbu.

Austrálie

Zde vede dovolená navíc. Zaměstnanci ji dostávají za svou loajalitu k zaměstnavatelům. Za každých pět let u jednoho zaměstnavatele získají měsíc dovolené navíc.

Británie

Zaměstnanci ve Spojeném království si stále raději užívají benefity spojené s péčí o svůj vzhled. Ty pokrývají celou řadu kosmetických procedur od kadeřnictví po vyhlazování vrásek.

Čína

Čínské firmy podporují svatby svých zaměstnanců několikadenní dovolenou. Většinou jsou to tři dny, jsou-li však snoubenci v tzv. zralém věku (ženy straší 23 let a muži starší 25 let), získávají po svatbě další dny navíc.

Francie

Francouzi jdou cestou podpory podnikání. Zaměstnanec, který odpracuje u jednoho zaměstnavatele dva roky, může požádat o 12 měsíců neplacené dovolené na to, aby začal samostatně podnikat. Po skončení této doby má nárok vrátit se zpět do původní práce.

Řecko

Ovdovělí zaměstnanci a další samoživitelé s dětmi mladšími 12 let mají ročně šest dní placené dovolené navíc. V případě tří a více dětí je to osm dní ročně.

Portugalsko 

Portugalci jsou na tom se svatbou ještě lépe než Číňané. Na svatbu mají nárok na 15 po sobě jdoucích dní placené dovolené. Dále mají nárok na dovolenou o délce 15 až 30 dní za účelem péče o blízké osoby.

Švédsko

Kolektivní smlouvy zaručují Švédům den volna na oslavu padesátých narozenin, svatbu a návštěvy lékaře.

Tato zjištění vycházejí z mezinárodní studie společnosti Mercer s názvem 2012 Worldwide Benefit & Employment Guidelines, která zkoumala benefity v 62 zemích světa.

-kk-

Zdroj: Mercer - přední světová poradenská společnost
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mercer