6 tipů pro prevenci chřipky na pracovišti

Ilustrační snímek

Česko zasáhla chřipková epidemie. Je proto na místě nespoléhat jen na náhodu, že nezasáhne i vás a vaše pracoviště, a dodržovat pravidla prevence. Jaká to jsou?

Nechte se očkovat

Očkování se vám vyplatí zvláště pokud trpíte nemocemi dýchacího ústrojí nebo diabetem. I když očkování nikdy není stoprocentní, může alespoň zmírnit průběh chřipky. Pozdě není ani teď, chřipkový virus se může vyskytovat až do května.

Vyhýbejte se velkému množství lidí

Máte-li možnost cestovat do práce jinak než hromadnou dopravou, využijte ji. Raději také oželte společenské akce.

Stále si myjte ruce

Studie pravidelně dokazují, že na pracovních stolech je mnohem více bakterií než na toaletách. Věnujte proto zvýšenou pozornost úklidu stolu a pravidelné hygieně rukou. Ruce si myjte alespoň po dobu 20 vteřin ideálně antibakteriálním mýdlem nebo používejte antibakteriální gely a ubrousky.

Omezte fyzický kontakt

Pohybuje-li se ve vašem blízkém okolí někdo, kdo přišel do kontaktu s chřipkou, snažte se od něho udržet co nejdál. Platí to pro rodinné příslušníky i spolupracovníky.

Zvažte návštěvu lékaře

Pokud si myslíte, že byste mohli mít chřipku, zkuste ke svému lékaři nejprve zatelefonovat. Vyhnete se tak čekárně plné nemocných a bacilů. Když už tam půjdete, snažte se na nic nesahat – například na časopisy, které prošly rukama spousty nakažených.

Jste-li nemocní, nechoďte do kanceláře

Zůstaňte doma, odpočívejte a pijte hodně tekutin. Snažte se nenakazit nikoho dalšího.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com