Průlomová dohoda o mzdách a pracovní době v průmyslu

Zásadní průlom v oblasti pružné práce v Evropě. Tak je označována dohoda největšího německého odborového svazu IG Metall se zaměstnavateli v kovoprůmyslu a elektrotechnice zastupovanými svazem Südwestmetall, která byla uzavřena na začátku února.

Ilustrační snímek

Výsledek kolektivního vyjednávání zajistil přibližně 900 000 zaměstnanců průmyslových podniků v jihozápadním Německu nejen růst mezd o 4,3 procenta, ale také možnost pracovat jen 28 hodin týdně. Předpokládá se, že stejné výsady brzy získají téměř 4 miliony pracovníků na celém území Německa.

28 hodin týdně

Dohoda byla uzavřena ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko po dlouhých jednáních a několikadenních stávkách, do nichž se zapojili zaměstnanci více než stovky průmyslových podniků včetně společností Mercedes-Benz, Porsche, Audi, BMW, MAN nebo Airbus.

Ti budou mít od roku 2019 možnost pracovat jen 28 hodin týdně místo současných 35, a to po dobu šesti měsíců až dvou let, bez udání důvodu. Pak se budou moci znovu vrátit do práce na plný úvazek. Získají také více dní volna v případě potřeby péče o děti nebo jiné starší či nemocné příbuzné.

40 hodin týdně

Odbory na jedné straně prosadily 28hodinový týden, který odpovídá každodenní práci o délce 5 hodin a 40 minut. Na druhé straně však zároveň zaměstnavatelé prosadili, že nebudou zaměstnancům využívajícím zkrácenou pracovní dobu platit ušlou mzdu a také to, že mohou častěji uzavírat smlouvy s pracovní dobou o délce 40 hodin týdně. To by jim mělo přinést výhody v době nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovníků.

Dohoda platí do 31. března 2020.

-kk-

Zdroj: The Local - Germany edition - zprávy z Německa v angličtině
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Local - Germany edition