Británie definitivně zrušila věkovou hranici pro odchod do důchodu

Ilustrační snímek

V pátek 5. října 2012 byla ve Velké Británii definitivně zrušena věková hranice odchodu zaměstnanců do důchodu (tzv. Default Retirement Age - DRA). Zaměstnavatelé nemohou požadovat po svých zaměstnancích, aby odešli do důchodu jen proto, že jim již bylo 65 let, již od 1. října 2011. Do té doby tak nicméně mohli učinit s šestiměsíční až dvanáctiměsíční výpovědní lhůtou, právě 5. října proto uplynul den, kdy bylo možné odejít do důchodu nedobrovolně kvůli věku naposledy.

Proti zrušení věkové hranice pro odchod do důchodu se původně stavěli zaměstnavatelé a různé podnikatelské organizace, například Konfederace britského průmyslu (CBI). Argumentovali nedostatečnou připraveností zaměstnavatelů a zvýšeným rizikem nárůstu nepříjemných a nákladných soudních sporů. Naopak organizace zaměřené na pomoc starším lidem zrušení věkové hranice přivítaly.

Ředitelka největší britské charitativní organizace pro pomoc starším lidem - Age UK - Michelle Mitchellová uvedla pro server HR Review: „Věříme, že když je nyní nelegální nutit někoho k odchodu ze zaměstnání jednoduše proto, že již dosáhl věku 65 let, zaměstnavatelé se přestanou dívat na datum narození svých zaměstnanců, budou objektivněji hodnotit jejich dovednosti a přínos a prosazovat pozitivnější a realističtější postoje ke starším lidem.“ Zrušení DRA je podle ní významným milníkem v boji proti věkové diskriminaci.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview