Experiment s platy, který příliš nevyšel

Ilustrační snímek

V dubnu letošního roku oznámil americký podnikatel Dan Price, majitel společnosti Gravity Payments v Seattlu, že v průběhu tří let dorovná všem svým 120 zaměstnancům platy na částku 70 tisíc dolarů ročně. Inspiroval se studií předních ekonomů, která zjistila, že právě 70 tisíc dolarů ročně je výše výdělku, která v lidech vyvolává pocit naprostého štěstí a pohody.

Tento krok mu získal velkou popularitu a psalo se o něm po celém světě, včetně našeho předchozího článku zde. Nyní se však ukazuje, že situace ve firmě zdaleka není růžová. Přišla o některé klíčové zaměstnance a zákazníky. Majitelův bratr Lucas Price navíc podal na firmu žalobu z důvodu poškozování svých práv menšinového vlastníka a požaduje vysokou náhradu škody.

Otázka tedy zní: Bylo paušání navýšení platů dobrý nápad? Situaci analyzoval LikedIn Talent Blog a dospěl k závěru, že firma se dopustila následujících chyb.

1. Platy by se neměly zveřejňovat

Výše platu by měla zůstat záležitostí mezi firmou a zaměstnancem. O Gravity Payments teď všichni vědí, kolik svým lidem platí. To postupně vyvolalo určité rozhořčení na straně zaměstnanců i klientů. Někteří klienti odešli z obavy, že firma zvedne ceny.

2. Všichni zaměstnanci by neměli mít stejný plat

Firmy neplatí všem svým lidem stejně z dobrého důvodu. Všude jsou určití zaměstnanci, kteří mají větší cenu než ostatní. V Gravity Payments vydělávala většina zaměstnanců méně než 70 tisíc dolarů ročně. Někteří zaměstnanci odešli i přesto, že jim byl plat zvýšen, protože jim vadilo, že ostatním byl plat zvýšen ještě víc, aniž by si to zasloužili.

3. Výši platů by měla určovat strategie firmy, nikoli politika

Odměňování musí být strategická záležitost. Dan Price jednal politicky, z vlastního přesvědčení, nikoli však jako manažer a podnikatel.

Jaký je váš názor?

-kk-

Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog