Německo chce zavést prarodičovskou dovolenou

Ilustrační snímek

Více než třetina německých rodin závisí na pomoci prarodičů. Německá vláda proto uvažuje nad právní úpravou „prarodičovské dovolené“ pro pracující prarodiče, kteří chtějí pečovat o svá vnoučata. Informoval o tom časopis Der Speigel.

Ministryně pro rodinu Kristina Schröderová chce rodinám dát možnost organizace jejich času tak, jak jim to nejlépe vyhovuje. Její plán prarodičovské dovolené (tzv. Grosselternzeit) počítá se stejným principem jako rodičovská dovolená, kterou mohou čerpat rodiče. Ti mají v Německu nárok na výběr rodičovské dovolené po dobu jakýchkoli tří let od narození do osmi let svých dětí, kdy budou pobírat podporu od státu. Pro vyplácení podpory prarodičům sice zatím nejsou plány, stát jim však chce garantovat právo na návrat do pracovního místa, které kvůli péči o vnoučata opustili.

Kritici tohoto plánu hovoří o snaze státu zbavit se části své odpovědnosti a potřeby investovat do péče o děti. Školky v Německu zajišťují péči o děti od tří do šesti let, poptávka po péči o děti mladší tří let proto převyšuje nabídku. Profesorka sociologie Corinna Onnenová z Univerzity ve Vechtě pro Speigel uvedla, že těžit z prarodičovské dovolené budou pravděpodobně prarodiče bez vyššího vzdělání a kvalifikace, kteří pobírají nízké platy, nemají přílišnou naději na kariérní postup a nemají rádi své kolegy – ti v podstatě nemají co ztratit.

Smíšené pocity mají i rodiče. Ti, které oslovil Speigel, vidí v posílení možností prarodičů starat se o vnoučata výhodu, pokud však za to prarodiče nebudou placeni, je to podle nich spíše krok zpět.

-kk-

Zdroj: SPEIGEL ONLINE - server německého politického časopisu Der Spiegel
Zobrazit přehled článků ze zdroje SPEIGEL ONLINE