Jak vybrat správný nástroj pro testování zaměstnanců? (2/2)

V první části článku jsme si vysvětlili, že existují různé nástroje pro testování různých schopností, dovedností a předpokladů zaměstnanců či uchazečů o zaměstnání ve vaší firmě. Zabývali jsme se otázkou, jaká data vlastně chcete získat, do jaké míry lze na získaná data spoléhat, jak financovat vybrané řešení, jak časově náročné bude vyplňování testů a jak bude probíhat sběr dat. Dnes se podíváme na další důležité otázky pro výběr vhodného nástroje pro posouzení kvalit vašich lidí.

Ilustrační snímek

Na následující otázky opět upozornil server TLNT.com.

6. Jak budou vypadat výsledky hodnocení?

Můžete je dostat v podobě písemné zprávy s více či méně grafickými prvky. Text i grafika mohou být různě podrobné. Je proto na vás, abyste předem zvážili, kolik času budou mít k dispozici lidé, kteří budou s výsledky následně pracovat. Důležité je, aby dokázali výsledky pochopit a na jejich základě určit další kroky.

7. Jakou podporu od poskytovatele budete potřebovat?

Zpracovávat a interpretovat výsledky testování by měly jen oprávněné osoby. Kvalitní testy vyžadují, aby je spravoval certifikovaný poskytovatel nebo vyškolený pracovník vaší firmy. Potřebovat možná budete i další podporu ze strany poskytovatele řešení.

Především by měl rozumět cílům vaší firmy a problémům, s nimiž se na cestě k těmto cílům potýkáte. Jen používat testy nestačí, je také třeba propojit je s firemními cíli a činit konkrétní opatření na základě zjištěných skutečností.

8. Lze dané hodnocení využít globálně?

Pokud zaměstnáváte lidi v různých částech světa, měli byste zvolit řešení, které je dostupné v rodných jazycích vašich zaměstnanců, a to jak z hlediska svého obsahu, tak podpory. Zajímejte se také o to, zda jsou výsledky hodnocení vědecky ověřeny v kulturách jednotlivých zemí.

9. Můžete testovat jen jednotlivce, nebo i celé týmy?

Některé hodnocení je zaměřené pouze na jednotlivce, zatímco jiná řešení jsou vhodná i pro skupiny, v nichž dokáží odhalovat problémy a možnosti zlepšení spolupráce. Někdy můžete dokonce porovnávat výsledky týmů a jednotlivců mezi sebou, abyste dokázali lépe určit, co dělá nejvýkonnější lidi ve vaší firmě nejvýkonnějšími. Výběr by měl vyházet z vašich cílů a potřeb.

10. Je zvolený způsob hodnocení legální?

S jednotlivými typy testů souvisejí také právní otázky. V různých zemích je různě definována diskriminace na základě věku, pohlaví nebo etnického původu. Ujistěte se proto, že znáte příslušné právní úpravy a řešení, které si vyberete pro testování zaměstnanců, jim odpovídá. Zvláště choulostivá je tato otázka v případě, kdy budete chtít testovat uchazeče o zaměstnání.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT

Články v sérii

Aktuální

Jak vybrat správný nástroj pro testování zaměstnanců? (1/2)

Aktuální

Jak vybrat správný nástroj pro testování zaměstnanců? (2/2)