Jak napsat popis pracovního místa

Správný popis pracovní pozice přitahuje ty správné kandidáty. Popisy pracovních míst jsou také důležité pro to, aby pomohly zaměstnancům porozumět jejich odpovědnosti a zároveň bylo snazší ohodnotit jejich výkon. Co byste tedy neměli v popisu opomenout?

Ilustrační snímek

Co je to popis práce?

Popis práce je krátkým vysvětlením toho, co obnáší dané pracovní místo. Popisuje, jaké odpovědnosti jsou spojeny s prací, spolu s činnostmi a konkrétními dovednostmi, které jsou zapotřebí.

Specifikace pracovních pozic, které uvedete, budou použity nejen k zveřejnění pracovního inzerátu, ale také k tomu, aby pomohly zaměstnancům porozumět jejich odpovědnosti a vyhodnotit pracovní výkon.

Co by mělo být obsaženo v popisu?

To, co jde do popisu, do jisté míry závisí na povaze práce, úrovni práce a velikosti společnosti. Velká společnost, která chce obsadit IT pozici na nejvyšší úrovni ve velkém městě, bude pravděpodobně chtít zahrnout více podrobností, aby získala toho pravého kandidáta, než malý obchod, který hledá prodavače.

Obecně je třeba zvážit následující:

  • Pracovní pozice
  • Oddělení (pokud je podnik dostatečně velký na to, aby měl oddělení)
  • Hlavní odpovědnosti
  • Kvalifikace potřebná k uspokojivému provedení práce
  • Komu (tj. vedoucímu prodeje, vrchnímu viceprezidentovi, správci skladu) se zaměstnanec bude hlásit
  • Zda jde o práci dočasnou, na plný úvazek nebo na částečný úvazek
  • Pracovní doba – zejména pokud je nestandardní
  • Platové ohodnocení
  • Umístění
  • Výhody
  • Další podmínky zaměstnání

Psaní popisu

Než se pokusíte napsat popis úlohy, měli byste provést důkladnou analýzu. To vám umožní soustředit se spíše na potřeby práce, kterou chcete obsadit, než na typ člověka, kterého si myslíte, že chcete najmout.

Při psaní popisu budete chtít stručně shrnout klíčové odpovědnosti, úkoly a potřebnou kvalifikaci pro práci, kterou jste uvedli ve své analýze úloh. Měli byste zahrnout všechny speciální potřeby, jako je to, že práce zahrnuje práci na směny, manipulaci s těžkými předměty nebo třeba schopnost vytvářet videa pro sociální sítě. Pokud je konkurence v dané oblasti tvrdá, možná budete chtít zahrnout informace o výhodách práce ve vašem podniku, jako je pružná pracovní doba, čas dovolené atd.

Pokud máte malý lokální podnik, který soutěží s většími firmami o talenty, zahrňte veškeré výhody, které byste mohli poskytnout a větší podniky je mít nemusí.

Popis pracovní pozice budete používat k vytváření textu nabídek pracovních míst na online pracovních místech. Popis a název pracovní pozice by proto měly být psány slovy, která by uchazeč o zaměstnání se správnou kvalifikací použil při vyhledávání zaměstnání.

Při psaní popisu se nesnažte být chytří nebo zábavní. Mělo by to být napsáno tak, abyste vy i kdokoli jiný zapojený do procesu náboru dobře porozuměli specifikacím a očekáváním práce. Mělo by také pomoci uchazečům o zaměstnání pochopit, zda jsou kvalifikovaní pro práci a zda by mohla naplnit jejich očekávání.

Pokud místo zaměstnávání na novou pozici nahrazujete zaměstnance a již máte evidovaný popis práce, ujistěte se, že starý popis stále popisuje typ osoby, kterou potřebujete k obsazení úlohy.

Při psaní popisu práce věnujte zvláštní pozornost kvalifikaci, kterou uvedete. Abyste se vyhnuli diskriminaci, ujistěte se, že vámi uvedená kvalifikace je skutečně nutná pro výkon práce, kterou popisujete.

Kromě toho, že se používá k náboru uchazečů o zaměstnání, dobrý popis práce vám také pomůže zůstat na správné cestě v procesu náboru.

  • Bude webový vývojář, kterého si najmete, schopen naplánovat, navrhnout a naprogramovat web obchodu s autodíly?
  • Bude muset ovládat konkrétní programovací jazyky, jako jsou C #, VB.Net nebo třeba SQL?
  • Bude muset dělat samostatnou práci bez dohledu?
  • Bude odpovědný za méně náročné úkoly, které vyžadují pouze základní dovednosti v HTML a CSS?
  • Bude muset intenzivně komunikovat se zákazníky prostřednictvím telefonu nebo osobně?
  • Bude pracovat s nadřízeným nebo projektovým manažerem, který bude prostředníkem se zákazníkem? ...

Když proces náboru přejde do fáze pohovoru, popis práce bude ještě užitečnější. Slouží totiž i tomu, aby se pohovor soustředil na úkoly, které je třeba udělat, a na získávání odpovědí, které vám umožní rozhodovat o tom, který uchazeč nejlépe vyhovuje vašim skutečným potřebám.

Uchazeč o zaměstnání s nakažlivým úsměvem, který sdílí vaši vášeň, může být sice velmi sympatický a zábavný, ale je to opravdu ten pravý člověk pro tuto práci? Porovnání jeho dovedností a zkušeností s požadavky uvedenými v popisu práce vám pomůže učinit správné rozhodnutí.

 

 

-bb-

 

 

 

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How