Mateřská dovolená v ČR a ve světě

Ilustrační snímek

Rodiče v České republice mohou čerpat jednu z nejdelších mateřských dovolených na světě. To na jednu stranu zní skvěle. Na druhou stranu tím však náš stát prodělává, podporuje zakořeněné genderové role a v kombinaci s chybějícími možnostmi péče o děti do tří let prakticky znemožňuje rodičům brzký návrat do práce.

Peněžitá pomoc v mateřství, která je součástí státního systému nemocenského pojištění, se u nás poskytuje po dobu 196 placených dnů (28 týdnů), v případě dvou a více narozených dětí až po dobu 37 týdnů. Čerpat ji může matka nebo otec, pouze však jeden z nich souběžně. Po uplynutí této doby vzniká navíc jednomu rodiči, který osobně a celodenně pečuje o dítě, nárok na rodičovský příspěvek, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 korun, nejdéle do 4 let věku dítěte.

Názorný přehled zemí s ohledem na délku mateřské dovolené připravila britská společnost Citation, která se specializuje na pracovní právo. Prohlédnout si jej můžete zde.

USA: Pouze neplacená mateřská dovolená

Nejdelší mateřskou dovolenou mohou čerpat matky (nebo jeden rodič) v Chorvatsku (406 dní placené mateřské dovolené). Následuje Albánie, Austrálie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srbsko a Velká Británie, kde lze čerpat peněžitou pomoc v mateřství až 365 dní. Naopak nejhůře jsou na tom Tunisko (30 dní placené mateřské dovolené), Papua Nová Guinea (42 dní) a Spojené Arabské Emiráty (45 dní).

V desítce zemí s nejkratší mateřskou pak najdeme ještě Libanon, Katar, Velkou libyjskou arabskou lidovou socialistickou džamáhíríji, Nepál, Svazijsko, Lesotho a – pro mnohé překvapivě – také USA. Rodiče v USA mohou stejně jako ve Svazijsku a Lesothu čerpat mateřskou dovolenou jen po dobu 84 dní. Navíc se jedná o neplacenou mateřskou dovolenou, na kterou mají nárok pouze zaměstnanci firem s více než 50 zaměstnanci. To je mezi rozvinutými zeměmi skutečná výjimka.

Otcovská“ a sdílená mateřská dovolená

Pokud jde o státní příspěvky připravené vedle matek souběžně i pro otce nově narozených dětí, nejštědřejší je Island. Zde mohou tatínkové strávit se svými nově narozenými dětmi až 91 dní za přispění státu, aniž by to mělo vliv na příspěvek pro matky.

Ve Velké Británii, která nedávno zavedla sdílenou mateřskou dovolenou mají otcové nárok na 14 dní placené dovolené. Sdílená mateřská dovolená funguje také ve Švédsku, kde mohou rodiče společně vyčerpat až 480 dní mateřské dovolené do 8 let věku dítěte.

Jaká délka mateřské dovolené je podle vás optimální a za jakých podmínek?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com