První země na světě postavila vyšší platy mužů mimo zákon

Od 1. ledna 2018 začal na Islandu platit zákon, který vyžaduje od všech firem a vládních agentur, které zaměstnávají 25 a více lidí na plný úvazek, aby doložily, že u nich muži a ženy pobírají za stejnou práci stejné platy.

Ilustrační snímek

Tyto organizace musejí každé tři roky opakovat analýzu svých struktur odměňování zaměstnanců, kterou předloží vládě. Na základě toho pak získají certifikaci za splnění nebo jim bude uložena pokuta za nesplnění zákonných podmínek.

Island se v roce 2017 již podeváté v řadě umístil na prvním místě Globálního indexu rovnosti pohlaví, který sestavuje Světové ekonomické fórum. V roce 2016 tvořily ženy 48 % poslanců islandského parlamentu. Od roku 2013 zde také platí zákon, který ukládá firmám s více než 50 zaměstnanci povinnost mít alespoň 40 % žen ve výkonném vedení.

Většina Islanďanů zákon vítá

Míra současné platové nerovnosti mezi muži a ženami na stejných pozicích dosahuje na Islandu 14-18 %. Vláda především díky novému zákonu předpokládá, že by platová nerovnost mezi pohlavími měla být odstraněna do roku 2022.

Podle informací, které publikoval americký list New York Times se zákon na Islandu setkal především s kladnými ohlasy, proti němu je jen asi 20 % z celkového počtu 340 tisíc obyvatel. Mezi top manažery a vyššími státními úředníky je však míra nesouhlasu vyšší (42 %).

Zákon kritizuje i Konfederace islandských zaměstnavatelů, která v něm vidí další výdaje navíc pro všechny kromě velkých firem. Tato asociace naopak podporuje audity rovného odměňování, o jejichž pořádání by měli rozhodovat zaměstnavatelé sami.

Až nastávající praxe ukáže, zda zákonný zákaz nerovného odměňování dokáže jako mávnutím zázračného proutku odstranit hluboce zakořeněné stereotypy.

-kk-

Zdroj: The New York Times - server prestižního amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The New York Times