Tipy pro produktivnější a zdravější sedavé zaměstnání

Ilustrační snímek

I když studie ukazují, že bychom si k udržení optimální výkonnosti měli dopřát desetiminutovou přestávku každou hodinu práce, v praxi to často není možné. Přečtěte si proto několik praktických tipů, jak si zachovat produktivitu a zdraví, když musíte dlouho sedět u stolu. Přinesl je server Entrepreneur.com.

Pijte vodu s citrónem

Polovina citrónu vymačkaná do sklenice vody nastartuje váš metabolismus k efektivnějšímu spalování škodlivých látek. Vůně citrónu vám navíc dodá pocit větší energie a ostražitosti. Voda hydratuje náš mozek a svaly, a proto by jí dospělý člověk měl vypít alespoň dva litry denně.

Pořiďte si gymnastický míč

Špatné držení těla při sezení brání správnému průtoku krve. Vede také k bolestem zad a ramen, které způsobují bolesti hlavy a ztrátu soustředění. Pokud tedy máte dlouho sedět a nemáte čas prokládat sezení chůzí, střídejte sezení na židli se sezením na gymnastickém míči. Míč vám pomůže udržet rovná záda a zároveň posilovat důležité svaly. Váš mozek se bude lépe okysličovat.

Svačte jídla bohatá na proteiny

Proteiny udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Místo kávy a zákusku proto svačte raději syrové mandle, ovoce a zeleninu nebo jogurty. Vyhýbejte se rafinovanému cukru, který sice krátkodobě odstraňuje únavu, ale po chvíli nás nechává ještě více unavené a navíc poškozuje imunitní systém.

Zacvičte si u stolu

Krátké protažení zlepší váš krevní oběh, okysličí mozek a sníží bolest krku a ramen. K protažení krku a horní části zad spojte ruce za hlavou a uvolněte hlavu směrem dolů. Držte rovná záda. K protažení ramen dejte jednu ruku v bok a druhou natahujte ke stropu. Můžete se také postavit, opřít obě ruce o stůl a udělat několik kroků vzad.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com