Británie se chystá zavést povinné zveřejňování platů mužů a žen

Ilustrační snímek

Britská vláda spustila veřejnou konzultaci ke svému návrhu povinného zveřejňování genderových statistik výše platů ve firmách. Nařízení se má týkat všech organizací s více než 250 zaměstnanci a má být uzákoněno v roce 2016. Tito zaměstnavatelé budou povinni zveřejňovat výše platů svých pracovníků tak, aby bylo možné porovnat příjmy mužů a žen.

Půjde o rozšíření zákona o rovnosti (Equality Act) z roku 2010, který v článku 78 umožňuje vládě zavádět taková regulační opatření, která přimějí zaměstnavatele zveřejnit informace o platech zaměstnanců za účelem odhalení, zda existují rozdíly v platech mužů a žen.

Jak to bude vypadat?

Vláda nyní prostřednictvím veřejné konzultace a těchto stránek prosí o doporučení, jak by měly tyto informace vypadat. Možnosti jsou tři:

- souhrnná statistika, která porovná průměrné mzdy mužů a žen ve firmě v procentech,

- samostatná čísla pro zaměstnance pracující na plný a částečný úvazek,

- rozdíly v průměrných platech podle pracovního zařazení či typu pracovní pozice.

Zaměstnavatelé by dále měli dostat možnost vyjádřit se k širšímu kontextu čísel a důvodům rozdílů, případně nápravným opatřením. Je třeba vyčíslit náklady spojené s analýzou a zveřejňováním těchto údajů, stejně tak jako definovat možná rizika. Otázkou zůstává také to, kde a jak často se budou čísla zveřejňovat, pravděpodobně to bude jednou ročně. Veřejná konzultace se uzavře 6. září 2015.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today