Proč zaměstnanci nesnáší svou práci?

Ilustrační snímek

Každý někdy nesnáší svou práci. Pokud tedy vaši pracovníci nedávají každý den najevo, jak bezmezně milují svou práci, není třeba propadávat panice. Na druhou stranu, pokud to najevo dávají, ani to nemusí znamenat, že jste dobrý zaměstnavatel.

To, že někdo miluje svou práci, vlastně nemusí být nutně důkazem toho, že má skvělou práci. Často je to pouhý odraz jeho osobnosti: optimističtí, pozitivní a povrchní lidé jsou spokojeni se svou prací, i když k tomu nemají objektivní důvody,“ píše uznávaný odborník na psychometrické testování Tomas Chamorro-Premuzic – profesor organizační psychologie na University College London a nově jmenovaný výkonný ředitel společnosti Hogan Assessment Systems – na serveru Fastcompany.

Zároveň považuje za zásadní, aby zaměstnavatelé znali klíčové důvody ztráty angažovanosti svých zaměstnanců. Jaké to jsou?

1. Neschopní manažeři

Špatné organizační systémy povyšují do manažerských pozic pracovníky, kteří se zajímají pouze o svou vlastní kariéru. Umějí skvěle řídit své nadřízené, nikoli však podřízené. Zaměstnancům pak chybí zpětná vazba, smysl práce a potřebné vedení.

2. Špatný výběr kariéry

Většina lidí si nevybírá kariéru na základě vyhodnocení své osobnosti či kariérního potenciálu, ale na základě nepřesných informací a amatérských rad. Nejsou si vědomi svých talentů, i když jsou se svou kariérou nespokojeni.

3. Strach ze změn

Lidská přirozenost chce rutinu, která znamená bezpečí. Změny naopak vyvolávají strach a odpor. Proto také řada lidí nechce opustit svou práci, i když jim nevyhovuje.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company