Řeč těla na pohovoru: Na co si dát pozor

Ilustrační snímek

Podařilo se vám dostat až k pohovoru na vysněné pracovní místo. Vaše dosavadní zkušenosti perfektně zapadají do profilu kandidáta, kterého daný zaměstnavatel hledá. Důkladně jste se připravili a jste si jisti, že zodpovíte všechny zákeřné otázky. Na přijímacím pohovoru však nezáleží jen na tom, co řeknete. Stejně důležité je i to, co za vás řekne vaše tělo.

Personalisté jsou mistři ve sledování neverbální komunikace. Přes veškeré vaše kvality vás tak mohou diskvalifikovat zdánlivé maličkosti, jako je nedostatečný oční kontakt nebo příliš slabé stisknutí ruky. Odborníci na řeč těla proto doporučují připravovat se na pohovor i z hlediska neverbální komunikace. Po celou dobu byste měli mít plně pod kontrolou svá gesta a další neverbální projevy. Pro začátek vám mohou pomoci následující doporučení, čeho se vyvarovat, která zveřejnil server Buisness Insider.

Špatné držení těla

Chcete-li působit sebejistě a seriózně, musíte stát i sedět s rovnými zády, vypnutou hrudí a hlavou vzhůru. Platí to již pro váš pohyb na recepci firmy před příchodem personalisty.

Špatný stisk ruky

Příliš silný stisk, při němž se navíc snažíte tlačit ruku směrem dolů, říká personalistovi, že se nepřirozeně snažíte vzbudit dojem silné osobnosti. Slabý stisk vypovídá o nedostatečné sebedůvěře. Stisk ruky by měl vždy být přirozený. Vždy také počkejte, až vám personalista podá ruku první.

Zpocené dlaně

Jestliže budete mít zpocené dlaně, nepomůže vám ani přirozený stisk ruky. Pokud víte, že trpíte tímto problémem, zajděte si před pohovorem na toaletu, kde si přibližně jednu minutu omývejte zápěstí studenou vodou. Vaše dlaně pak zůstanou suché až deset minut.

Chybějící oční kontakt

Když se personalistům nebudete dívat do očí, budete působit nezdvořile a nejistě. Bez ohledu na své skutečné znalosti a dovednosti neuděláte dobrý dojem.

Chybějící úsměv

Úsměv značí sebedůvěru, otevřenost a pozitivní energii. Navíc je nakažlivý, a tak se i personalisté budou usmívat na vás.

Projevy nervozity a nezájmu

Do této kategorie patří celá řada neverbálních projevů. Může to být případ, kdy si uchazeč na pohovoru hraje s vlasy, často se dotýká obličeje nebo dělá něco nepřirozeného s rukama. To vysílá jasný signál, že je neklidný a možná i něco skrývá.

Nevhodné je také sunout se na židli směrem dolů nebo křížit nohy. To personalistovi říká, že se nudíte. Chcete-li ukázat zájem, musíte držet tělo vzpřímeně, pokyvovat hlavou a mírně se naklánět směrem k personalistovi.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider