Britští zaměstnavatelé souhlasí s anonymními životopisy

Ilustrační snímek

Více než stovka předních britských firem podepsala vládní iniciativu s názvem Business Compact, která žádá od zaměstnavatelů, aby vybírali zaměstnance na základě anonymních životopisů bez uvedení jmen a bližších detailů o místech získání vzdělání uchazečů. Vláda se tak snaží omezit riziko diskriminačních technik při náboru a zajistit rovné šance všem. Informoval o tom server personneltoday.com.

Společnosti jako Tesco, Barclays nebo Coca-Cola tak budou vybírat uchazeče o zaměstnání bez toho, aby zohledňovaly prestiž škol, na které chodili, nebo jejich etnický původ. Zavázaly se také, že namísto neformálních kontaktů budou inzerovat volná místa směrem k lidem z různých sociálních prostředí a nabídnou finanční podporu či minimální mzdu stážistům, kteří doposud v Británii pracovali zdarma.

Iniciativa je součástí strategie sociální mobility vicepremiéra Nicka Clegga, jejímž cílem je vybudovat kulturu náboru na základě toho, „co kdo zná“, nikoli toho, „koho kdo zná“. Po úspěchu u první stovky se nyní chystá oslovit ke spolupráci dalších 50 největších britských firem.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today