Facebook: Nesdělujte zaměstnavatelům svá hesla

Ilustrační snímek

Ředitelka pro ochranu soukromí na sociální síti Facebook Erin Eganová vyzvala uživatele, aby nesdělovali zaměstnavatelům přístupové údaje ke svým profilům na Facebooku. Reagovala tak na zprávy zveřejněné v posledních dnech, které dokládají, že američtí zaměstnavatelé stále častěji vyžadují od uchazečů o zaměstnání, aby jim sdělovali svá přihlašovací jména a hesla. Pokud nechtějí znát přímo hesla, žádají uchazeče na pracovních pohovorech, aby se před nimi přihlásili, nebo si do svých profilů přidali příslušného náboráře jako přítele.

Uchazeči to většinou považují za zásah do soukromí, ale svá hesla často sdělí, jelikož potřebují práci. Americké zákony toto jednání zatím výslovně nezakazují, ve státech Illinois a Maryland však již byly předloženy návrhy zákonů, které mají veřejným institucím zakázat, aby po uchazečích o práci vyžadovaly přístup na jejich účty na sociálních sítích. V médiích se začínají objevovat komentáře odborníků, kteří počítají se silnou možností rozšíření těchto náborářských praktik i do Evropy.

„Toto jednání podrývá očekávání uživatelů v oblasti ochrany soukromí a ohrožuje bezpečnost uživatelů i jejich přátel. Zaměstnavatel, který vyžaduje tento přístup, se může vystavit trestní odpovědnosti,“ uvádí Erin Eganová ve svém prohlášení k uživatelům Facebooku. Zaměstnavatelé podle ní nemají právo přístup vyžadovat, jelikož to není v souladu s podmínkami využívání služby. Pokud se navíc na Facebooku dozvědí, že uchazeč o zaměstnání je členem chráněné skupiny definované např. věkem, může být jeho nepřijetí chápáno jako diskriminační, a být tudíž podnětem pro soudní stíhání. Totéž platí pro nevyškolení zaměstnanců, jak zacházet s osobními údaji.

„Facebook bere ochranu soukromí vážně. Na ochranu soukromí a bezpečnosti našich uživatelů podnikneme další kroky, ať už to bude zapojení politiků či případné podání žaloby včetně shození aplikací, které poškozují jejich výsady,“ shrnula Erin Eganová.

-kk-

Zdroj: Facebook - největší sociální síť na světě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Facebook