Studie: Ženy ve vedení firem v 25 zemích světa

Ilustrační snímek

V otázce zvyšování počtu žen v nejvyšším vedení firem je stále velmi dobře patrné, že většina iniciativ přichází od vlád a regulátorů. Výjimkou sice může být britská organizace zaměstnavatelů 30% Club nebo její americká obdoba 30% Coalition, majitelé firem jsou však stále ve výrazné menšině. Vyplývá to z loňské studie společnosti Deloitte s názvem Women in the boardroom: A global perspective, který zkoumala zájem o zvyšování počtu žen ve vedoucích funkcích v 25 zemích světa. „Je to zvláštní, protože od majitelů firem bychom očekávali, že budou mít největší zájem těžit z výhod větší diverzity vedení, která podle výzkumů vede k inovativnějším a robustnějším řešením,“ píše se ve studii.

Studie se zaměřila na různé přístupy k podpoře diverzity nejvyššího vedení včetně zveřejňování firemní politiky diverzity, stanovování cílů a zavádění kvót. Uvidíme v blízké budoucnosti větší zapojení majitelů firem? Na tuto otázku nelze přesně odpovědět. Jasné však je, že k posílení debaty o ženách ve vedení firem může přispět jen spolupráce všech zúčastněných stran: majitelů firem, zástupců managementu, správních a dozorčích rad, podnikatelských organizací, vlád a politiků.

Evropská unie a kvóty pro ženy

Návrh eurokomisařky Viviane Redingové na zavedení kvót pro zastoupení žen v dozorčích radách společností kótovaných na evropských burzách schválilo již 21 z 27 parlamentů členských zemí EU. Kvóta by měla být 30 procent od roku 2015 a 40 procent od roku 2020. Česko je zatím mezi zeměmi, které kvóty odmítaly. V lednu 2014 však ministerstvo práce a sociálních věcí začalo zpracovávat projekt na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, jehož cílem je vytvořit akční plán pro předložení vládě. Ještě rychlejší je Německo, které ještě na konci roku 2012 hlasitě protestovalo, následně však obrátilo a kvóty schválilo. Otázkou zůstává, zda firmy, které kvóty nesplní, budou již příští rok opravdu čelit sankcím.

Od roku 2016 začnou kvóty platit například ve Francii, Itálii a Belgii (40 % míst pro ženy v dozorčích radách veřejně obchodovatelných společností, společností s více než 500 zaměstnanci a obratem převyšujícím 50 milion eur za poslední tři roky). Za nedodržení jsou zde připraveny sankce. Naopak Španělsko nebo Nizozemsko sice kvóty schválily, ale sankce nemají.

Ženy v nevýkonném vedení evropských společností

Zdroj: Women in the boardroom: A global perspective, Deloitte, 2013

Země

Největší společnosti kótované na burze

Dánsko

16,0 %

Finsko

27,0 %

Francie

22,5 %

Itálie

6,0 %

Německo

16,0 %

Nizozemsko

19,0 %

Norsko

42,0 %

Rakousko

11,0 %

Řecko

7,0 %

Španělsko

8,9 %

Švédsko

25,0 %

Velká Británie

16,0 %

Největší nárůst oproti předchozímu roku byl zaznamenán ve Francii a Německu (přes 5 procent).

Česká republika tentokrát součástí studie nebyla, jiná studie Deloitte Corporate Governance Centra ČR z roku 2013 však ukázala, že ve statutárních orgánech firem z žebříčku Czech top 100 najdeme 8 % žen. Nejvíce z nich pracuje v odvětví zdravotnictví a telekomunikací, dopravy a IT.

Výsledky z dalších zemí světa si můžete prohlédnout přímo ve studii Women in the boardroom: A global perspective, která je k dispozici ke stažení na stránkách společnosti Deloitte zde.

Jak se na kvóty díváte vy? Jakému řešení pro zvyšování diverzity vedení firem dáváte přednost?

-kk-

Zdroj: Deloitte - přední světová poradenská společnost zaměřená na strategický management, audit, daně, právo a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deloitte