Studie: Celosvětové zastoupení žen v top managementu

Ilustrační snímek

V celosvětovém měřítku zastávají ženy 21 % pozic v nejvyšším vedení firem, přičemž toto číslo se v posledních deseti letech nijak výrazně nemění. Ukázal to výzkum obchodně-poradenské společnosti Grant Thornton s názvem Women in senior management: still not enough. Nejvíce žen v seniorním managementu je v Rusku (46 %), Botswaně, Thajsku a na Filipínách (39 %), nejméně naopak v Indii (14 %), Německu (13 %) a Japonsku (5 %).

Ženu v pozici CEO má 9 % firem. Nejvíce výkonných ředitelek je v Austrálii (30 %), Thajsku (29 %) a Itálii (24 %), nejméně v Botswaně, Japonsku a Brazílii (3 %). Nejvíce žen pracuje na pozici ředitelky lidských zdrojů (21 %), finanční ředitelky (13 %) a provozní ředitelky (12 %).

Ukázalo se, že neexistuje přímá korelace mezi počtem žen ve vedoucích pozicích a jejich ekonomickou aktivitou ani otevřeností příslušných zemí k pružným pracovním opatřením. Například ve Skandinávských zemích nabízí pružná pracovní opatření 85 % firem, žen v seniorním managementu je však jen 23 %.

Studie konstatuje, že počet žen v nejvyšším vedením mírně stoupá v Evropě a naopak klesá v rozvojových zemích. To může souviset s dostupností pružných pracovních opatření. Zároveň však podle ní bude třeba zavést určitou formu podpory žen, jelikož jejich zastoupení mezi nejvyššími manažery roste jen velmi pomalu.

Pokud jde o Evropu, již brzy zde mohou začít platit povinné kvóty. Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová se příští měsíc chystá předložit návrh směrnice o zavedení povinných kvót pro zastoupení žen v nejvyšším vedení firem. Společnosti kótované na evropských burzách mají podle toho návrhu zvýšit zastoupení žen v představenstvech na 30 % do roku 2015 a na 40 % do roku 2020. Bude-li tento návrh schválen, všech 27 členských zemí bude muset zavést povinné kvóty do své legislativy nejpozději do 1.1.2020.

Celou studii si můžete přečíst a stáhnout na stránkách společnosti Grant Thornton zde.

-kk-

Zdroj: Working Mums - britský portál pro pracující matky a rodiče
Zobrazit přehled článků ze zdroje Working Mums