Britským firmám vypršel termín pro zveřejnění genderových cílů

24. února 2011 vyzval britský vládní zmocněnec Lord Davies of Abersoch ve zprávě Women on Boards představitele největších britských firem obchodovaných na burze (dle žebříčku FTSE 350), aby do roku 2015 posílili zastoupení žen ve vedení na 25 %. Od firem z první stovky (FTSE 100) se navíc očekává minimálně 25% zastoupení žen nejen ve vedení, ale i v celé organizaci. Své návrhy měly firmy předložit v následujících šesti měsících. Tato šestiměsíční lhůta již vypršela a ukázalo se, že počet žen ve vedení těchto firem zatím stoupl pouze mírně.

Podle výzkumu Cranfield University zastávaly ženy v roce 2010 pouze 135 (12,5 %) z celkového počtu 1076 ředitelských pozic v nejvyšším vedení stovky největších britských firem (FTSE 100). Nyní je to 156 žen (14,3 %). Dvě různé studie navíc ukazují, že ve stanovené lhůtě dodaly plány svých genderových cílů jen necelé dvě desítky firem. Informoval o tom server peoplemanagement.co.uk.

Výzkum společnosti Pinsent Masons uvádí, že v rámci žebříčku FTSE 100 specifikovalo své cíle pro obsazení míst ve vedoucích orgánech ženami osm společností - Centrica, Marks & Spencer, Land Securities, HSBC, Anglo American, GlaxoSmithKline, National Grid a Vodafone. Druhý výzkum, za kterým stojí členka týmu Lorda Daviese Ruth Sealyová z Cranfield School of Management hovoří o 15 blíže nespecifikovaných společnostech.

Zajímavé tedy bude sledovat další vývoj. V únoru Lord Davies hrozil opětovnou diskusí o zavedení povinných kvót pro ženy, nebudou-li požadavky jeho zprávy splněny.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management