Zkrácené úvazky v Česku stále zaostávají

Ilustrační snímek

„Zkrácené úvazky jsou in,“ píše server Finance.cz. Předkládá nejnovější statistiku práce na zkrácené úvazky v Evropské unii a také vysvětluje, proč podporovat zkrácené úvazky.

Na zkrácený úvazek pracuje v EU v průměru 32 % žen a 8 % mužů. Za posledních deset let přibyla 3 % žen a 2 % mužů. Nejčastěji jsou to mladí lidé a starší zaměstnanci v západní Evropě pracující v odvětví školství, zdravotnictví a sociálních služeb.

Nejvíce žen pracuje na zkrácený úvazek v Nizozemí (75,8 %), Německu (45,3 %) a Rakousku (42,9 %), nejvíce mužů pak v Nizozemí (24,9 %), Dánsku (15,3 %) a Švédsku (14,3 %). V České republice je počet lidí pracujících na částečné úvazky čtvrtý nejnižší v EU (2,8 % mužů a 9,2 % žen).

Nejpádnějším důvodem pro podporu částečných pracovních úvazků je skutečnost, že zvyšují zaměstnanost v zemi. Je to také možnost, jak zapojit do práce zaměstnance i ve starším věku, což je vzhledem k demografickému vývoji velmi aktuální potřeba.

„Zaměstnavatelé mohou právě prostřednictvím zkrácených úvazků lépe optimalizovat pracovní výkon ve firmě během ročních výkyvů ve výrobě či dodávkách. Navíc nabízením zkrácených úvazků získávají mnohé loajální zaměstnance. Zkrácené pracovní úvazky jsou řešením pro mladé maminky, jak zvládnout kariéru i mateřství." shrnuje server Finance.cz.

-kk-

Zdroj: Finance.cz - český odborný server zaměřený na finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finance.cz