Švýcaři odmítli šest týdnů dovolené

Obyvatelé Švýcarska odmítli v referendu prodloužení minimální délky placené dovolené ze čtyř na šest týdnů ročně. Vyslyšeli tak varování vlády a zaměstnavatelů, že by to mohlo ohrozit konkurenceschopnost firem a vést k propouštění.

Iniciativa na prodloužení zákonem garantované dovolené vzešla od odborového svazu Travail.Suisse, podle něhož čtyři týdny dovolené nestačí, aby zaměstnance uchránily před stresem a zdravotními problémy způsobenými rostoucím tlakem v práci. Referendum podle Travail.Suisse proběhlo ve špatnou dobu vzhledem k ekonomickým obavám vyvolaným krizí v eurozóně. Tvrdí, že oponenti zneužili strachu zaměstnanců.

Hlavní odpůrce iniciativy – Švýcarský svaz zaměstnavatelů – výsledek referenda přivítal. Prodloužení dovolené by podle něj znamenalo zvýšení již tak vysokých nákladů na pracovní sílu ve Švýcarsku a zatížilo firmy 6 miliardami švýcarských franků ročně navíc.

Zaměstnanci dnes mají ve Švýcarsku zákonný nárok na čtyři týdny dovolené. Řada firem však nabízí více než zákonné minimum, a tak mají Švýcaři ve skutečnosti v průměru pět týdnů dovolené. V roce 2002 odmítli v referendu zkrácení pracovního týdne z 42 na 36 hodin.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian