Vláda dává zelenou dětským skupinám

Ilustrační snímek

Vláda ve středu schválila věcný záměr zákona, který upravuje nový typ péče o děti, tzv. dětskou skupinu. Dětské skupiny se mají stát alternativou současných mateřských škol a jeslí, jejichž kapacita je nedostatečná. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které návrh zpracovalo, se inspirovalo předškolními zařízeními v Německu a Rakousku. Od dětských skupin očekává větší zaměstnanost rodičů a tudíž i vyšší příjmy do státní kasy. Termín nabytí účinnosti zákona bude záviset na dalším legislativním procesu. V optimálním případě by podle ministerstva mohl začít platit již v roce 2013.

Dětské skupiny mají být určeny pro maximálně 24 dětí ve věku od půl roku do zahájení povinné školní docházky. Zakládat by je mohly soukromé firmy, ale i státní instituce a také jednotlivci, kteří obdrží oprávnění od ministerstva práce a sociálních věcí. K získání oprávnění bude třeba zajistit vyhovující prostory a personál, splnit hygienické požadavky a uzavřít pojištění. Dále bude třeba předložit koncepci výchovy a péče o děti ve skupině včetně denního režimu a stravování dětí.

Schválený návrh počítá s daňovou uznatelností nákladů zaměstnavatelů a slevami na dani pro rodiče. Rodiče, kteří dají své děti do dětské skupiny a vrátí se dříve do práce, mají získat slevu na dani. Zaměstnavatelé by si mohli z daní odpočítat 95 tisíc korun za zřízení skupiny a 86 640 korun ročně za její provoz.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má svou vlastní dětskou skupinu v pilotním provozu již více než rok. Mezi zaměstnanci se setkala s jednoznačnou odezvou, nyní dokonce řešíme možnosti jejího rozšíření, v současné době zde pečujeme zhruba o 20 dětí. Rodič si může vybrat, zda potřebuje tuto službu zajištěnou denně, nebo jen některé dny v týdnu, či flexibilně – na určitý čas, kdy nemá zajištěné hlídání,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Výhrady proti dětským skupinám již dříve vznesli opoziční politici, ale i zaměstnavatelé, odboráři či dokonce hospodářská komora. Kritizovali chybějící pobídky pro zřizování dětských skupin či příliš benevolentní podmínky pro zajištění hygieny a výběr personálu. S tím ministerstvo nesouhlasí. „Záměr zákona počítá s poměrně striktním vymezením možné kvalifikace – a to počínaje pedagogickou, přes vzdělání ve zdravotnictví a v sociálních službách. Stejně tak se ohrazujeme vůči výtce, že by záměr rezignoval na plnění hygienických podmínek, jedná se jednoznačně o lež,“ uvádí tisková zpráva MPSV.

-kk-

Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz