Jak zvládnout prezentaci pro top manažery

Ilustrační snímek

Top manažeři jsou velmi náročné publikum. Bývají netrpěliví, protože mají nabitý časový rozvrh, a nic na tom nezmění ani ta skutečnost, že pro ně máte hodně informací, které považujete za důležité. Volit tedy strategii dlouhé prezentace s velkým odhalením na konci není nejlepší nápad. Můžete si být téměř jisti, že než se dostanete k jádru věci, přeruší vás. Jak tomu předejít a podat prezentaci tak, aby ji nejvyšší představitelé vaší firmy věnovali náležitou pozornost?

Začněte shrnutím

I když máte na prezentaci mít 30 minut, připravujte ji tak, jako byste měli pouze 5 minut. Začněte tím, co vaše publikum skutečně zajímá – výsledky, doporučeními a výzvami k akci. Teprve poté se začněte zabývat podrobnostmi.

Představte strukturu své prezentace

Informujte publikum, že první minuty věnujete shrnutí a pak nabízíte prostor k diskusi. Netrpěliví ředitelé vás pak ochotněji nechají říci vaše hlavní body bez přerušení.

Připravte si souhrnné slidy

Slidy pro vaši prezentaci připravujte tak, že začnete shrnutím klíčových bodů (viz výše) a ostatní slidy budou sloužit jako příloha. Na jeden souhrnný slide mějte v příloze připraveno až deset podrobnějších slidů, které použijete později při diskusi.

Mluvte k věci

Když vás top manažeři pozvou, abyste promluvili o určitém tématu, pevně se tohoto tématu držte. O jiných věcech můžete mluvit později nebo jindy.

Nacvičte si svou prezentaci

Než předstoupíte před top manažery, projděte si svou řeč a slidy s některým z kolegů, který vám bude upřímným koučem. Zaměřte se na to, aby vaše sdělení bylo jasné a srozumitelné.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review