Videopohovory mohou poškodit uchazeče i zaměstnavatele

Ilustrační snímek

Zájemci o práci, s nimiž náboráři vedou videopohovory, vycházejí z výběrových řízení hůře něž ti, kteří se účastní pohovorů tváří v tvář. Videopohovory však nestaví do nevýhodné pozice jen uchazeče, ale i zaměstnavatele. Stejně tak, jako náborářům připadají uchazeči na kameře méně atraktivní, důvěryhodní a schopní, přisuzují i uchazeči náborářům stejné vlastnosti. To jsou závěry studie doktorandů Grega Searse a Haiyan Zhangové z DeGroote School of Business při McMaster University v kanadském Hamiltonu.

Pod vedením profesora Williho Wiesnera, který se věnuje výzkumu v oblasti řízení lidských zdrojů, realizovali simulovaná výběrová řízení, z nichž jasně vyplynulo, že účastníci videopohovorů mají výrazně nižší šanci, že budou přijati. Také náboráři ztrácejí u uchazečů na videu důvěru.

„Videokonference mohou nepříznivě ovlivňovat reakce uchazečů i úsudky náborářů. Staví mezi uchazeče a náboráře technologické bariéry. Zaměstnavatelé a uchazeči by se proto měli snažit tyto bariéry překonávat a zlepšovat interpersonální aspekty pohovorů,“ shrnul Willi Wiesner.

Autoři studie formulovali toto desatero pro realizaci videopohovorů:

  1. Zajistěte stejný typ pohovorů pro všechny účastníky výběrového řízení. Pokud budete pořádat videopohovory, tak se všemi.

  2. Ujistěte se, že obě strany mají nejlepší možné technické vybavení a spolehlivé připojení k internetu.

  3. Náborář i uchazeč by si měli dobře vidět do obličeje, aby mohli vnímat výrazy své tváře. Kameru je proto třeba umístit dostatečně blízko obličeji.

  4. Umístěte kameru co nejblíže úrovni svých očí. Když mluvíte, dívejte se do kamery.

  5. Videopohovor si žádá větší expresivitu než setkání tváří v tvář. Trénujte větší gesta, širší úsměvy a údernější hlas.

  6. Obě strany by si měly předem vyzkoušet, jak se pracuje s potřebným hardwarem a softwarem.

  7. Náborář by měl začít pohovor trochou společenské konverzace, aby se uchazeč mohl sžít s technikou a cítit uvolněně.

  8. Snažte se do výběrového procesu přidat více osobních prvků. Můžete například zapojit stávající zaměstnance.

  9. Náborář by u sebe měl mít zapisovatele, který bude dělat poznámky z pohovoru. Uchazeč se tak nebude muset dívat, jak náborář stále kouká někam dolů a něco si píše.

  10. Používejte videopohovory jen k úvodnímu screeningu. Konečný výběr zaměstnanců by měl vždy probíhat až po osobním setkání.

-kk-

Zdroj: DeGroote School of Business - obchodní škola při kanadské univerzitě McMaster University
Zobrazit přehled článků ze zdroje DeGroote School of Business