Británie se chystá zakázat kouření ve věznicích

Ilustrační snímek

Zákaz kouření na pracovištích a v uzavřených veřejných prostorách platí ve Velké Británii již od roku 2007. Nyní má být zaveden i na pracovištích, která dosud měla výjimku, a to jsou věznice. Vězeňská služba konkrétně zvažuje zákaz kouření ve všech věznicích v Anglii a Walesu od roku 2015. Pilotní provoz nekuřáckých věznic by přitom měl být spuštěn již v příštím roce. Zákaz kouření má platit nejen ve společných částech věznice, ale i na celách a ve venkovních prostorách. Očekává se, že nepůjde o jednoduchý krok, jelikož mezi více než 84 tisíci vězni v Anglii a Walesu je podle odhadů až 80 % kuřáků. Těm chce vězeňská služba nabídnout nikotinové náplasti.

Britská asociace pracovníků ve vězeňské službě – Prison Officers Association (POA) – usiluje o zákaz kouření ve věznicích již několik let. Upozorňuje především na rizika pasivního kouření, jemuž jsou zaměstnanci, ale i vězni vystaveni. Server BBC citoval ředitele věznice na ostrově Guernsey Dava Matthewse, který již zákaz kouření ve své věznici zavedl letos a má s ním dobré zkušenosti. Vězňům nabídli náplasti, případně možnost zakoupit si elektronické cigarety. Přes počáteční odpor nyní tuto změnu hodnotí jako přínosnou. Stejný postup byl zaveden i v nápravných zařízeních pro mládež.

Organizace, které v Británii dlouhodobě usilují o reformy v oblasti vězeňství a práce s vězni, snahy o zákaz kouření ve věznicích spíše kritizují. Podle BBC se obávají zvýšeného tlaku ve věznicích, který už je i tak dost vysoký vhledem k potřebě výrazných úspor ve vězeňství. Upozorňují na možnost minimálně krátkodobého zhoršení psychického stavu vězňů. Stát by se podle nich měl soustředit na daleko závažnější problémy vězeňství, jako je například otázka návratu do běžného života po vykonání trestu.

Nabízí se zajímavá otázka pro odborníky na lidské zdroje: Mají nekuřáci mezi pracovníky vězeňské služby a vězni mít právo být chráněni před následky pasivního kouření, nebo jde o tak specifické prostředí, že na něm kouření zakázat nelze?

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC