Rady pro náboráře: 4 tipy, jak překonat období, kdy se nedaří

V životě obchodníka přirozeně čas od času přichází momenty, kdy se ne úplně daří. Někdy je příčina zcela externí a neovlivnitelná, jako například nějaký výkyv na trhu, nebo se jedná o chybu na straně daného obchodníka. A u HR specialistů z oblasti náboru je situace stejná, protože oni jsou svým způsobem také obchodníci. Když se ale nedaří, je potřeba zjistit důvody tohoto propadu a učinit patřičné kroky k nápravě. Dnes vám tedy představíme čtyři věci, co dělat, když se vám v náboru lidí nedaří.

Ilustrační snímek

Analýza požadavků

Pokud nemůžete najít vhodné kandidáty na nabízené pracovní pozice, jednou z věcí, nad kterými byste se měli zamyslet, jsou vaše požadavky. Podle CareerBuilder je dnes často téměř nereálné chtít po uchazečích několik let zkušeností přesně na obdobné pozici. Nehledáte ale spíše obecnější vlastnosti, které se mohou projevit zcela jinak? Nemůžete nějak jinak definovat, jaké požadavky na uchazeče máte?

Hledejte na vzdělávacích programech

Jednou z cest, jak se netradičně dostat k vhodným kandidátům, je hledat uchazeče na různých rekvalifikačních nebo sebevzdělávacích kurzech. Konkrétní kurzy si samozřejmě musíte zvolit vzhledem k tomu, jakou pozici se snažíte obsadit. Buď se na tyto kurzy dostavte osobně, nebo zvolte nějakou formu spolupráce s organizátory kurzů, jako například letáky nebo reklama v podobě roll-upu.

Hledejte přímo ve firmě

Velmi účinným způsobem obsazování volných pozic je interní recruitment. Hledejte mezi současnými zaměstnanci dané firmy ideálního kandidáta, kterého můžete dosadit na dané místo a na jeho uvolněnou pozici sehnat někoho snáz.

Rozvíjejte dlouhodobé vztahy

Pokud se vám momentálně nedaří a máte více času věnovat se věcem mimo nejpalčivější a nejakutnější povinnosti, rozvíjejte dlouhodobé profesionální vztahy. Spojte se s vašimi minulými úspěšnými kandidáty a promluvte si s nimi, zavolejte některým lidem ze sítě svých kontaktů a připomeňte se lidem, se kterými jste třeba již delší dobu nemluvili.

 

-mm-

 

 

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder