Spí vaši zaměstnanci dobře? A proč by vás to mělo zajímat?

Poruchy spánku nejen ovlivňují produktivitu zaměstnanců, ale také přispívají k růstu hmotnosti, což pak vede k vysokému krevnímu tlaku a dalším vážným zdravotním problémům. Podle doktora Benjamina Gersona, který vede spánkové centrum v americké Philadelphii, to navíc vede i k vyšším nákladům zaměstnavatelů. Odhaduje, že v USA dochází v důsledku obezity každoročně ke ztrátě 58 milionů pracovních dní.

S každou vyšší jednotkou body mass indexu (BMI) zaměstnanců rostou zdravotní náklady zaměstnavatelů o 2,3 procenta. Gesron proto doporučuje zdravé stravovací návyky, denní cvičení a léčbu problémů se spánkem. Změna životního stylu zaměstnanců je přitom mnohem jednodušší, jestliže pracují v prostředí, které považuje zdraví za prioritu.

Jedním z nejzávažnějších spánkových problémů spojených s obezitou je spánková apnea – porucha, při níž člověk přestává ve spánku na chvíli dýchat. Takto způsobená hormonální nerovnováha způsobuje pocit hladu a vede k přejídání. Lidé postižení touto poruchou mají navíc tendenci k ospalosti přes den, což se podepisuje na jejich neochotě ke cvičení.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com