Jak zvýšit imunitu svých zaměstnanců?

Všichni si uvědomujeme, že v současné době je zdraví zaměstnanců na prvním místě. Hodně firem se za poslední rok potýkalo s problémy díky nedostatku pracovníků kvůli zdraví. Jak tomu předcházet?

Poradí nám Anna Brandejs zakladatelka kliniky plastické chirurgie, stomatologie a dermatologie Brandejs Clinic a společnosti Medaprex.

Anna Brandejs, zakladatelka kliniky plastické chirurgie, stomatologie a dermatologie Brandejs Clinic a společnosti Medaprex

Ze všech stran se na nás útočí výrazy „imunita“, „budujte imunitu“, „posilněte si imunitu“… Co to vlastně je imunita? A je opravdu tak důležitá?

Váš dobře fungující imunitní systém je to, co vás chrání před viry, bakteriemi i před závažnými onemocněními. Pro organismus je nebezpečné každé jeho oslabení. Abychom měli imunitní systém v normálu, je třeba jíst pestrou stravu, co nejméně průmyslově zpracovanou, s dostatečným obsahem různých vitamínů a minerálů, například vitamínů C, D a minerálů zinku a selenu.

Důležité je i udržení stresu v určité mezi, protože dlouhodobý, byť malý stres může významně snižovat imunitu, dokonce ji až vypínat. I pohyb přiměřený věku a kondici zlepšuje imunitní systém. Co možná nevíte je, že naopak příliš velké sportovní výkony můžou imunitu snižovat.

Jaké možnosti máme pro posílení své imunity?

Základem je vyvážená a pestrá strava, jak jsem se již zmínila. Právě strava, která má dostatek vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin apod. je právě to, co přispívá k tomu, že je naše imunita dostatečně silná. Je proto zapotřebí jíst zdravě: zeleninu, ovoce, ryby, ořechy, klíčky apod. Na druhou stranu pozor, kouřením a pitím alkoholu svoji imunitu oslabujete.

Pro vybudování dobré imunity platí zlaté trio: vyvážená a pestrá strava, stres pod kontrolou a přiměřený pohyb.

Kdo nemá dobrou stravu, může zvážit i užívání vitamínů a minerálů v podobě doplňků stravy. Za poslední rok přibylo mnoho studií, které potvrzují, že velká část populace má nízké hladiny vitamínu D v krvi a že právě dostatek vitamínu D snižuje riziko onemocnění na respirační onemocnění až o 54 % (Studie od Holick a spol, Boston Medical centre 2020).

Proč jsou doplňky stravy pro tělo tolik důležité?

Pokud člověk žije na farmě, pěstuje ovoce či zeleninu bez pesticidů a dýchá čistý vzduch, pak doplňky stravy ani nepotřebuje. Většina z nás však konzumuje potraviny chemicky upravené a dýcháme znečištěný vzduch.

Pro mě osobně jsou doplňky stravy cestou, jak se nejen lépe chránit a cítit, ale také jak dobře vypadat. Zároveň pravidelným užíváním vhodně zvolených doplňků stravy můžete předejít mnoha zdravotním problémům.

Čeho se vyvarovat při výběru doplňku stravy?

Vybrat kvalitní a správné doplňky stravy opravdu není jednoduché.

Na co si dát pozor? Důležité je, zda dokáže vaše tělo doplněk vstřebat. Příkladem je vitamín C. Ne z každého typu vitamínu C získáte to, proč jej kupujete. Klasický vitamín C z 80 % vyloučíte s nulovým efektem. Řešením je lipozomální typ vitamínu C.

Kvalitní doplněk stravy rovněž většinou nepatří mezi ty nejlevnější, protože účinné látky, které skutečně fungují, nejsou levné. Proto bych nevybírala vždy podle ceny, ale hlavně podle složení a množství použité dané účinné látky.

Co by firmy měly dělat pro zdraví svých zaměstnanců, a co ne?

Některé firmy dávají svým zaměstnancům „pod stromeček“ nebo jako bonusy i doplňky stravy s obsahem vitamínů. Pak je i důležitá atmosféra na pracovišti, protože pokud se pracuje v stresovém prostředí, má to neblahý vliv i pro zdraví zaměstnanců. Naše firma například platí zaměstnancům i kartičky na sportoviště, abychom je motivovali i k pohybu po pracovní době.

Chtěla jsem do firmy dát i profi trampolínu, ale ředitel firmy se bojí pracovních úrazů, takže zatím je to jen ve stádiu návrhu ???? Snad to ještě projde, protože 10 minut skákaní na trampolíně je úžasná věc. Rozproudí to krev a částečně sníží i stres. Sama skáču na trampolíně každé ráno.

Proč jste založila vlastní značku doplňků stravy?

Vždy vyvíjím doplněk se záměrem pomoct v něčem sobě. A protože mám vystudovanou Univerzitu veterinárního lékařství a po promoci jsem dělala vědeckou práci na katedře biochemie, tak mě moc baví přemýšlet o tom, jaké látky by mi pomohly na pleť či pro zdraví. Nebo jaké přírodní látky mi pomohou být víc v klidu a mít víc vitality? A pak vyvinete jeden doplněk stravy, další a postupem času je z toho celá značka by ANNA BRANDEJS.

Který z vašich doplňků byste doporučila a proč?

Já z našeho portfolia osobně užívám střídavě všechny doplňky stravy. Mezi mé nejoblíbenější patří zrovna ty, na které máme nejvíce pozitivních recenzí. Kdybych měla vybrat něco, co podpoří imunitu mých zaměstnanců, tak bych určitě doporučila doplněk Imun 5, který je zdrojem pěti klíčových látek pro udržení normální funkce imunitního systému.

U nás ve společnosti jej v době Covidu dostali naši zaměstnanci pro podporu imunity, což se ukázalo jako ideální investice, která se vrátila.