Polední siesta zvyšuje produktivitu firmy

Lidský mozek pracuje ve zhruba devadesátiminutových cyklech, v nichž se dokáže plně soustředit na jednu činnost. Pokud si neodpočine, nahromadí se zátěž a výkon rychle klesá. Únavu však dokáže zahnat asi dvacetiminutový polední spánek.

Trend poobědové siesty se začíná ve světě prosazovat stále více. Japonské či thajské firmy svým zaměstnancům kupují zvláštní polohovatelná křesla nebo rovnou zřizují speciální odpočinkové místnosti s lůžky přímo vedle kanceláří.

Ochota zaměstnavatelů dovolit svým pracovníkům klidný oddech je motivována hlavně ziskuchtivými důvody. Zvýšení výkonu po krátkém spánku potvrdily teoretické studie i zkušenosti z praxe.

Českým zaměstnancům teoreticky nic nebrání krátce se po obědě prospat. Měli by to však stihnout v rámci půlhodinové přestávky, která se nezapočítává do pracovní doby. Většině Čechů k tomu však musí stačit pracovní stůl, na nějž si mohou položit polštářek.

O výhodách poledního spánku pojednává i kniha francouzského bojovníka za zdravý životní styl Bruna Combyho s názvem Chvála siesty.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz