Trh práce v ČR: Agresivita náborářů roste

Neukončit stávající pracovní poměr a rovnou začít pracovat jinde je nejen neetické, ale zejména nelegální. Na současném trhu práce to však není nic neobvyklého a zaměstnavatelé mohou počítat s tím, že se situace bude dále zostřovat. V podstatě se nemohou ani příliš bránit. Mohou sice takového zaměstnance na hodinu propustit pro hrubé porušení kázně, případně zažalovat. Ve výsledku však mají stále stejný problém – chybějícího zaměstnance.

Ilustrační snímek

Šetření Hospodářské komory, která oslovila 580 zaměstnavatelů napříč všemi regiony v České republice, obory a velikostmi, ukázalo, že třetina firem se v posledních měsících setkala s tzv. predátorskými praktikami konkurence lanařící jejich zaměstnance. Podání žaloby jim zaměstnance nenahradí, proto k žalobám v těchto případech většinou nepřistupují.

Podle jejich zkušeností nezřídka dochází k situaci, kdy náboráři před začátkem směn vytipovaným zaměstnancům nabízejí peníze na ruku, pokud hned půjdou pracovat jinam. Někteří zaměstnanci na to slyší a aniž by informovali svého současného zaměstnavatele a podali výpověď či respektovali výpovědní dobu, nastoupí u jiného zaměstnavatele. Řada zaměstnanců slyší na to, že nemusí pracovat na směny nebo do práce dojíždět,“ uvedl tiskový mluvčí Hospodářské komory České republiky Miroslav Diro.

K přetahování zaměstnanců dochází nejčastěji v průmyslových zónách a dalších lokalitách s vysokou koncentrací firem. Firmy, které si chtějí udržet své zaměstnance, zde proto přistupují ke zvyšování mezd bez ohledu na odvedenou práci. Odtržení vývoje mezd od produktivity práce je však z ekonomického hlediska velmi riskantní. „Predátorské“ praktiky při přetahování zaměstnanců se netýkají jen velkých firem, ale i malých.

Náboráři agresivně přetáhli alespoň jednoho zaměstnance každé páté mikrofirmě, každé třetí firmě s maximálně 50 zaměstnanci a u středních a velkých firem s tím mají zkušenost více než 4 firmy z 10,“ doplnil Miroslav Diro.

Hospodářská komora počítá pro letošní rok s růstem ekonomiky o 4,2 %, přičemž nezaměstnanost se bude i nadále pohybovat kolem rekordně nízkých 2,4 %. V roce 2019 můžeme očekávat jen minimální uvolnění. Predátorské praktiky náborářů proto jen tak nevymizí.

Průzkum HK ČR na téma predátorských praktik při přetahování zaměstnanců (duben 2018)

Zdroj: Komora.cz - webové stránky Hospodářské komory ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Komora.cz