Je Ulrich zastaralý?

Ilustrační snímek

Ulrich Comes of Age. Tak zní název studie britské poradenské společnosti Orion Partners realizované u příležitosti 18. výročí vydání knihy Davida Ulricha Human Resource Champions, která formulovala přelomový koncept HR business partneringu. Tato studie se zaměřila na uplatňování Ulrichova modelu ve čtyřech desítkách nadnárodních společností, které dohromady zaměstnávají 2,5 milionu lidí.

Většina (77 %) zúčastněných organizací uvádí, že Ulrichův model měl na jejich HR služby pozitivní vliv. 90 % mluví dokonce o „výrazně větší“ HR odbornosti než před 10 lety. 63 % HR business partnerů přesto stále vykonává příliš transakčních úkolů a nemá prostor pro ty strategické.

Nefungující talent management

Dále se ukázalo, že většina (83 %) organizací stále nedokáže využít významné obchodní příležitosti v důsledku špatně implementovaných postupů talent managementu. Zůstává tak pouze 17 % organizací, které hodnotí výstupy svých programů řízení talentů jako „dobré“ a schopné rychlé reakce na měnící se potřeby firem.

Autor studie Allan Boroughs uvádí, že kniha Davida Ulricha byla napsána v době, kdy mnoho organizací bojovalo se základy HR. Dnes, po 18 letech, se ukázalo, že Ulrichovy ukazatele efektivity či obchodního zaměření HR vykazují pozitivní výsledky, v oblasti talent managementu však nefungují. Problém je podle něho v tom, že se organizace snažily implementovat „standardní model“ dle Ulricha bez přihlédnutí ke svým individuálním obchodním potřebám.

Co na to Dave Ulrich?

Komentář Davida Ulricha k výsledkům studie Ulrich Comes of Age zveřejnil server HR Magazine. Ulrich v něm upozorňuje na to, že studie nezohledňuje postupné úpravy a aktualizace původního konceptu. Soudit původní koncept je podle něho jako říkat, že televize, telefony nebo počítače z devadesátých let nenabízejí služby, které požadujeme dnes. To, co zůstává, je zásadní otázka, kterou by si měli klást HR profesionálové: Jak můžeme přinášet hodnotu byznysu své firmy?

Ulrich dále zdůrazňuje, že funkce HR a talent management jsou dvě odlišné věci. V zásadě se však shoduje s autorem studie v tom, že : „Organizace (řízení) HR by mělo odpovídat organizační struktuře firmy.

Uplatňujete Ulrichův model ve vaší organizaci? S jakým úspěchem?

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview