Zapamatujte si: Nábor nikdy nekončí

Skvělé firmy nepotřebují vyvíjet žádné zvláštní iniciativy v oblasti náboru, protože si je ti nejlepší zaměstnanci najdou sami. Opravdu tomu věříte? Možná to platí pro několik málo vyvolených, ale právě ty nejúspěšnější firmy si dobře uvědomují, že talenty je třeba aktivně hledat. Chtějí-li získat ty nejlepší pracovníky na trhu, musejí počítat s tím, že tito odborníci nečekají na úřadech práce, až jim někdo něco nabídne. Pracují pro konkurenci. Chcete-li je získat, musíte nábor postavit na strategii pro získávání talentů.

Ilustrační snímek

Vedle představy, že si vás talenti najdou sami, jsou tu i další náborové mýty, kterým bohužel stále věří řada firem. Upozornil na ně server eremedia.com.

Nejlepší nábor zajistí moderní technologie

Ano, technologie hrají v náboru stále významnější roli, nelze však na ně slepě spoléhat. Za každou technologií stojí člověk, v tomto případě náborář, jeho znalosti a zkušenosti. Právě to jsou zásadní faktory pro správný výběr lidí pro jednotlivé pozice.

Nejlepšího uchazeče poznáte na pohovoru

Náborář musí počítat s tím, že ti nejlepší uchazeči nemusejí mít nejlepší komunikační a prezentační dovednosti, zatímco nekvalifikovaní jedinci se mohou skvěle prezentovat. Uchazeče je třeba posuzovat z celkového pohledu včetně zpětné vazby od ostatních, nikoli jen podle pohovoru.

Dokonalý uchazeč existuje

Nikdo není dokonalý. Zejména při obsazování vysokých manažerských funkcí se často čeká na ideálního uchazeče, který ale nikdy nepřijde. Efektivnější je vsadit na to, že drobné nedostatky jinak skvělých uchazečů lze odstranit školením a rozvojem leadershipu.

Nábor začíná prázdným místem

Toto je snad nejčastější omyl. Strategie pro získávání talentů by měla být uplatňována neustále, ne jen v momentě, kdy se vytvoří či uvolní konkrétní místo. Zkuste začít tím, že si představíte, jak by vaše firma měla vypadat například za rok a jaké pracovníky k tomu bude potřebovat.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net