Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn (7/7): Pluginy pro efektivnější sourcing kandidátů

V posledním díle seriálu o LinkedIn recruitmentu bych se rád zaměřil na některé externí nástroje, které posunou práci s touto sociální sítí na úplně jinou úroveň. Efektivita a time management je v sourcingu jeden z nejdůležitějších faktorů, protože denně musíte otevřít, prohlédnout, oslovit i několik set profilů.

Josef Kadlec, Recruitment Academy

1. Rapportive

Rapportive je rozšíření (tj. plugin) pro prohlížeč Google Chrome a jedná se o oficiální produkt LinkedInu.

Pokud máte tento plugin nainstalovaný a používáte e-mailového klienta Gmail nebo Google Apps, můžete v něm rovnou vidět LinkedIn profily lidí, kterým e-mail píšete nebo oni píší vám.

Stačí, když napíšete e-mail adresáta, zmáčknete enter, a pokud plugin spáruje tuto e-mailovou adresu s některým z LinkedIn uživatelů, zobrazí tento profil přímo v okně e-mailového klienta. Podobně to funguje, když vám nějaký e-mail dorazí.

K tomu, aby se profil zobrazil, nemusíte být s danou osobou na LinkedInu spojeni.

V recruitmentu komunikujete s mnoha lidmi a tento plugin vám umožní rychle si tyto lidi spárovat s jejich obličeji a informacemi o tom, na které pozici a kde pracují. Vidíte navíc i to, jestli jste s osobou již na LinkedInu spojeni. Pokud ne, můžete se s nimi spojit přímo z pluginu.

Tento plugin se dá také nádherně použít k hádání e-mailových adres uživatelů, se kterými ještě nejste na LinkedInu spojeni. Dokážete tak zjistit e-mailovou adresu, aniž byste ji někde přímo vyčetli.

Prostě zkusíte zadat e-mailovou adresu ve formátu např. jmeno.prijmeni@seznam.cz nebo jmeno.prijmeni@gmail.com a pak už jen sledujete, jestli se žádaný LinkedIn profil objevil. Pokud ano, patří tato e-mailová adresa právě tomuto LinkedIn uživateli.

Můžete si zkusit zadat např. josef.kadlec@gmail.com a měli byste vidět můj LinkedIn profil. Pozor: Někteří uživatelé používají na LinkedInu své firemní e-mailové adresy.

2. LinkedIn Advanced Sourcer

Tento plugin je z našeho vývojového centra Datacruit a vznikl na základě toho, že naši talent sourceři potřebovali v LinkedIn vyhledávání efektivně odlišit nové profily od profilů, které již někdy v minulosti otevřeli.

Plugin dělá dvě věci. První je, že vám červeně označí profily, které jste již viděli, a zobrazí, kdy jste je viděli. Druhá věc je ta, že si ke každému profilu můžete zapsat poznámku. Výhoda této poznámky je, že ji u profilu vidíte přímo ve vyhledávání ještě dříve než profil rozkliknete.

Tím ušetříte čas při procházení profilů, protože neklikáte zbytečně na profily, které jste si třeba označili jako nevhodné ke kontaktování, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Data se vážou k vašemu Gmail nebo Google Apps účtu, takže o ně nepřijdete ani tehdy, když budete mít nový počítač nebo máte např. jiný počítač v práci a jiný doma.

V pluginu je také obsažen dashboard, který vám zobrazí všechny LinkedIn profily, které jste někdy v minulosti navštívili, a nebo si můžete nechat zobrazit pouze profily, u kterých jste si zapsali nějakou poznámku.

Pokud byste používali ATS JobQuick od Datacruitu, můžete využívat i pokročilou verzi tohoto pluginu, která vám řekne např. i to, jestli a kdy konkrétní profil viděl váš kolega. Nebo to, že daný LinkedIn profil je již ve vaší databázi.

3. MultiHighligther

MultiHighlighter využijete, když potřebujete vyhledat výskyty konkrétních klíčových slov na LinkedIn profilu uživatele.

Výhoda tohoto pluginu oproti většině ostatních je, že můžete vyhledat i několik klíčových slov najednou. Mnohem rychleji se zorientujete a vyhodnotíte konkrétní profil.

4. Connectifier

Jedna z činností, kterou jako Talent Sourcer nebo Recruiter děláte, je dohledávání profilů potenciálního kandidáta mimo LinkedIn. Na Facebooku můžete samozřejmě např. zadat jméno, e-mail nebo telefonní číslo a takový profil dohledat. Proč to ale dělat složitě, když to jde jednodušeji a rychleji. Každá minuta, kterou můžete ušetřit při práci na jednom kandidátovi je vám k dobru.

Connectifier se pokusí další profily na jiných sociálních sítích najít sám.

5. Extensity

V tomto článku zmiňuji pouze pár pluginů pro práci s LinkedInem, ale pluginů v talent sourcingu a recruitmentu využijete mnohem více. Jsou pluginy na prohledávání Facebooku, na trackování e-mailů, abyste věděli, že adresát již e-mail otevřel, dynamické podpisy do e-mailů a spoustu dalšího.

Podívejte se na můj plugin bar v Google Chrome.

Některé pluginy nemusí fungovat nutně spolu. Např. proto, že se zobrazují ve stejném prostoru a pak se překrývají. Takže potřebujete mít rychle možnost jeden plugin vypnout a jiný zase zapnout. To můžete dělat samozřejmě v nastavení Google Chrome, ale to je zbytečně složité a musíte kvůli banální operaci mnohokrát kliknout.

Proto vznikl tento plugin, který vám možnost ovládat pluginy vytáhl přímo do horní lišty. Vypnutí nebo zapnutí pluginu je otázkou dvou kliknutí myši a navíc přehledně vidíte všechny nainstalované pluginy a v jakém jsou stavu.

Tímto končí poslední díl seriálu o náboru zaměstnanců na sociální sítí LinkedIn. Síť má aktuálně více než půl miliardy profilů a je vlastněna společností Microsoft. Nedávno prošla velkými změnami a podle mého názoru stabilizovala svou pozici na poli sociálních sítí.

Články v sérii

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn: Nezbytný úvod do problematiky social recruitmentu (1/7)

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn: Pravidla efektivního networkingu pro personalisty a headhuntery (2/7)

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn: Vyhledáváme lidi pro zábavu i pro peníze (3/7)

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn: Vyhledáváme lidi pro zábavu i pro peníze (4/7)

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn: 5 způsobů, jak najít ještě více kandidátů (5/7)

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn (6/7): Jak se dostat opravdu ke komukoliv

Aktuální

Techniky náboru zaměstnanců pomocí sítě LinkedIn (7/7): Pluginy pro efektivnější sourcing kandidátů