Ženy na Slovensku vydělávají o pětinu méně než muži

Ilustrační snímek

Průměrný měsíční plat muže na Slovensku je 988 eur, ženy si průměrně vydělají 788 eur. Rozdíly jsou největší po třicítce a po čtyřicítce začínají opět klesat. Ukázal to průzkum platového portálu Platy.sk.

„Rozdíly mezi výdělky mužů a žen jsou ovlivněny také výběrem pracovních pozic. Když jsme porovnali rozdíl mezi platy mužů a žen všeobecně, ženy vydělávaly o pětinu méně. Když jsme porovnali jen platy mužů a žen na stejných pozicích, vyšlo nám, že rozdíl mezi jejich výdělky je 7 %,“ dodává manažer projektu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Největší rozdíl v platech mužů a žen na Slovensku byl zaznamenán u pracovních pozic finanční poradce (- 31% v neprospěch žen), kuchař (- 26 %) a ekonomický konzultant (- 24 %). Ženy dále vydělávají výrazně méně než muži na pozicích databázových administrátorů, provozních manažerů a vztahových manažerů pro firmy. Více než muži (nikoli však o více než 10 %) vydělávají ženy v pozicích marketingových specialistek, farmaceutických laborantek, učitelek na základní škole nebo recepčních.

Podle obdobného průzkumu portálu Platy.cz v České republice vydělávají ženy o 24 % méně než muži. Na stejných pozicích pak Češky vydělávají v průměru o 10 % méně než Češi.

-kk-

Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk