Nenechte se brzdit covidem. Pět důvodů, proč se v době lockdownu soustředit na sebevzdělávání

Všichni toho už máme dost. Lockdown trvá s menšími přestávkami již více než rok a místo postupného rozvolňování nám vláda servíruje stále přísnější restrikce. Sporty, restaurace, koncerty, zábava, to vše je v nedohlednu. I přestože se to nezdá, může mít období lockdownu své výhody. Celý svět zpomalil, máme více času na sebe a na rodinu, tak proč toho nevyužít a nepracovat na sobě i v této době?

Ilustrační snímek

Přinášíme vám 5 důvodů, proč je právě teď vhodná doba na to začít se vzdělávat. K tomu nám řekne své také čerstvý absolvent manažerského vzdělávacího programu US-MBA na VUT v Brně, Ing. Michal Žampach, MBA, který po celou dobu koronavirové krize studiem procházel.

DŮVOD Č. 1: Máte spoustu času

Teď je doba, kdy na sebe máte mnohem více času než kdy předtím, a ještě nějakou dobu tomu tak zřejmě bude. Je škoda toho nevyužít a pouze čekat, než to všechno přejde. A až to všechno přejde, budete mít pocit, že jste sociálního útlumu efektivně využili.

Pane Žampachu, bylo náročné studovat MBA v době covidové, nebo to pro vás byla naopak příjemná náplň volného času?

Jelikož je studium v délce 3 semestrů, první část jsme ještě stihli přímo v Brně na Fakultě podnikatelské. Pak přišel lockdown a všichni jsme se museli přizpůsobit online výuce. Vzhledem k tomu, že se najednou nikam nemohlo, o víkendu to byla jedna z mála možností, co dělat, takže mám pocit, že jsem volný čas v lockdownu využil efektivně.

DŮVOD Č. 2: Být online je teď IN

Vzdělávací instituce, které doposud vsázely na prezenční formu výuky, se musely velmi rychle přeorientovat na vzdělávání online. Tomu se nevyhnula ani výuka v programu US-MBA. Je to však nyní jediný způsob, jak se vzdělávat, tak proč do toho nejít?

Jedním z důvodů, proč jste si vybral program US-MBA na VUT v Brně, byl i fakt, že výuka probíhá prezenčně. Jak jste tedy vnímal přechod na online výuku? V čem vás to mile či nemile překvapilo?

Přesně tak, prezenční výuka a diskuze s americkými lektory jsou velkým přínosem, takže přechod na online výuku nás všechny dost mrzel. Ale v okamžiku, kdy nebylo jiné možnosti, se program dobře adaptoval na online prostředí a podařilo se přizpůsobit harmonogram i obsah výuky novému formátu. Pořád však platí, že některé věci se v online světě špatně sdílí a prezenční výuka má nesporné výhody. Vzhledem k tomu, že budu na podzim poskytovat MBA studentům jednu část přednášky v rámci modulu IT, mám zákulisní informaci, že hned jakmile to půjde, výuka se opět vrátí do prezenční podoby.

DŮVOD Č. 3: Vzdělání je investice s nulovým rizikem a zároveň největší uchovatel hodnoty

Investovat lze do čehokoliv – zlato, akcie, dluhopisy, kryptoměny, komodity atd. U těchto možností však existuje velmi vysoké riziko ztráty, v současné situaci o to větší. Vzděláním můžete pouze získat a i když třeba nabyté znalosti a dovednosti nevyužijete ihned, rozhodně se vám budou hodit v budoucnu. Cokoliv, co umíte a znáte, je velkým plusem pro vás na trhu práce a zvyšuje to vaši atraktivitu pro potenciální zaměstnavatele. Pokud patříte mezi jedince s dlouholetou praxí na manažerských pozicích a říkáte si, že by možná nebylo špatné rozšířit své znalosti o know-how aplikované na praktických příkladech, pak by vás mohlo zajímat právě MBA studium.

MBA je docela velká investice. Můžete již nyní říct, že se vám vyplatila, případně co od ní očekáváte?

Investice do MBA není jen o okamžitém finančním zhodnocení. Studium jsem ukončil teprve v lednu 2021. Beru to jako dlouhodobější investici, kde člověk získá kromě širších znalostí také nové kontakty, zkušenosti z jiných oborů a určité srovnání s ostatními. Nové zkušenosti člověku dají příležitost udělat další krok v kariéře.

DŮVOD Č. 4: Zajistíte si lepší pozici do budoucna

Zatímco v prosinci 2019 byla nezaměstnanost 2,9 %, o rok později to byly již 4 % a toto číslo stále roste. Ještě před rokem si uchazeči o zaměstnání mohli vybírat, kde budou pracovat, dneska si naopak zaměstnavatelé vybírají, koho na volnou pozici přijmou. I přesto však stále platí (a nyní o to více), že zaměstnavatelé si chtějí a budou chtít udržovat kvalitní zaměstnance, kteří jsou pro ně přínosem. Proč by měla firma důvod měnit člověka, který se neustále vzdělává? Vždyť právě ten jí může pomoci dostat se ze současné krize.

Myslíte, že jste díky MBA studiu pro zaměstnavatele atraktivnější? Jste přesvědčen, že MBA pro vás bude i v budoucnu přínosem? V jakém ohledu?

V mém oboru (telekomunikace) samotný titul MBA kariéru nezajistí, ale zejména mezinárodní firmy mají MBA u uchazečů o práci stanovené jako minimální požadované vzdělání. Já studium považuji za studium rozšiřující moje znalosti o ekonomické a strategické řízení podniku. Hledal jsem v něm tedy spíše osobní přínosy, než hon za lepší prací či vyšším výdělkem, a to se z velké části naplnilo.

DŮVOD Č. 5: Potkáte nové lidi, které byste jinak nepotkali

Pokud si pro seberozvoj vyberete nějaké komplexnější studium, nebudete v něm s největší pravděpodobností sami a poznáte nové lidi. Sice nebudou tato setkání tak interaktivní jako v učebně či následně v hospodě, ale máte jistotu, že alespoň někoho nového potkáte. I online prostoru se dá dobře využít pro navazování kontaktů se zajímavými lidmi. O to více pak budete lačni je prohlubovat, až přijdou rozvolnění.

Jak se vaše skupina kolegů z MBA studia přizpůsobila lockdownu? Vídali jste se mimo výuku i nadále? Myslíte, že pro vás budou nové kontakty do budoucna přínosem?

Všichni jsme v rámci studijní skupiny byli v docela častém kontaktu, a to nejen kvůli plnění studijních povinností. Díky tomu, že každý student je z jiného odvětví, bylo zajímavé diskutovat, jak se věci řeší v jiné firmě nebo jiné průmyslové oblasti, což se samozřejmě může hodit i do budoucna. Po roce práce z domova a online konferencí už se však všichni těšíme, až bude možné zajít na reálnou společnou večeři, těch virtuálních drinků jsme si už užili dost.