20 steps to destroy your employer brand - Part 1

20 kroků ke zničení zaměstnavatelské značky - 1. část

Imagine that you enter a new workplace and nobody knows know your name, what you are doing there or where your desk is. Then imagine the opposite situation: your new colleagues will greet you by name, show you your prepared working place and, moreover, invite you for a lunch. Such seeming details have a major impact on how employees and, by extension, even the general public perceive employers' brands.

If you want to see how your employer brand is doing, read the following examples of corporate behavior when recruiting new employees which reliably destroy their reputation. They were recently published by the Recruit Loop website.

1. You publish vague job offers

Your ads are made in the last minute, they are full of typos and too general. They contain no detailed information about the jobs being offered and the selection of candidates.

2. You act discriminatory

Candidates leave you with the feeling that your prefer a certain gender, age, race, etc. You either let them think it, or don't realize it at all.

3. Your application process is too complicated

You don't realize that the more steps you force candidates to do to apply for a vacancy, the more candidates you will lose.

4. You don't tell candidates how to respond to your offers

Your ads include sentences like: "Contact us for more information". When, then, an applicant calls you, he learns that he must only apply online. In an even better case, he learns nothing.

5. You don't respond to the candidates' questions

You probably know that when someone applies for a job, he expects feedback on his chances and the ongoing process. However, you don't inform candidates about anything and then you wonder that they find work elsewhere.

6. You work with recruitment consultants who know your business

You outsource recruitment to save money. In the end, however, you hire people who will soon leave themselves or you will have to say goodbye to them.

7. You invite candidates for interviews and let them wait

That is how you show that you have not enough respect for them and you don't care whether a high-quality candidate leaves to the competition just because you failed to come on time for a pre-arranged appointment.

8. You create an unprofessional first impression

The first person a candidate can see in your company is a receptionist who is handling her private calls at work or who looks totally bored. There is a visible mess on the reception desk and the recruiters' office looks the same.

9. Your job interviews have no structure

You communicate with candidates about what have just come to your mind. That confuses not only the candidates but also yourself when you are to compare the results of individual interviews.

10. You take advantage of candidates as free consultants

You ask candidates to answer questions about how to solve specific problems of your business. Then you use the ideas you have obtained without hiring the authors or at least informing them about using their ideas.

You can read the second part of the article here.

-kk-

    20 kroků ke zničení zaměstnavatelské značky - 1. část

    Představte si, že přijdete do nového zaměstnání a nikdo nebude vědět, jak se jmenujete, co tam děláte nebo kde máte stůl. Pak si představte opačnou situaci: noví kolegové vás pozdraví jménem, ukáží vám vaše připravené pracoviště a ještě vás pozvou na společný oběd. Právě takové zdánlivé drobnosti mají zásadní vliv na to, jak zaměstnanci a potažmo i širší veřejnost vnímají zaměstnavatelské značky.

    Pokud se chcete přesvědčit, jak je na tom vaše zaměstnavatelská značka, přečtěte si následující příklady chování firem při náboru zaměstnanců, které dobrou pověst spolehlivě ničí. Nedávno je zveřejnil server Recruit Loop.

    1. Publikujete nicneříkající pracovní nabídky

    Vaše inzeráty vznikají na poslední chvíli, jsou plné překlepů a příliš obecné. Neobsahují bližší informace o příslušné práci ani o způsobu výběru uchazečů.

    2. Chováte se diskriminačně

    Uchazeči od vás odcházejí s pocitem, že upřednostňujete určité pohlaví, věk, rasu apod. Vy je při tom buď necháte, nebo si to ani neuvědomujete.

    3. Proces odpovídání uchazečů na vaše volná místa je příliš komplikovaný

    Neuvědomujete si, že čím více kroků nutíte uchazeče udělat, aby vám vůbec mohli odpovědět na inzerát, tím více uchazečů ztratíte.

    4. Neříkáte, jak mají uchazeči odpovídat na vaše nabídky

    Do inzerátů píšete věty typu: „Pro více informací nás kontaktujte.“ Když vám pak uchazeč zatelefonuje, dozví se, že se musí přihlásit pouze online. V ještě lepším případě se nedozví vůbec nic.

    5. Nereagujete na dotazy uchazečů

    Pravděpodobně víte, že když se někdo uchází o zaměstnání, očekává zpětnou vazbu ohledně svých možností a probíhajícího procesu. Přesto však uchazeče o ničem neinformujete a pak se divíte, že si najdou práci jinde.

    6. Spolupracujete s personálními konzultanty, kteří neznají váš byznys

    Outsourcujete nábor, abyste ušetřili. Ve výsledku se však k vám dostávají lidé, kteří brzo sami odcházejí nebo se s nimi musíte rozloučit.

    7. Pozvete uchazeče na pohovor a necháte je čekat

    Dáváte tím najevo, že k nim nemáte dostatek respektu a je vám jedno, když kvalitní uchazeč odejde ke konkurenci jen proto, že jste nedokázali přijít včas na domluvenou schůzku.

    8. Vytváříte neprofesionální první dojem

    První, koho u vás uchazeč vidí, je recepční, která si v pracovní době vyřizuje soukromé hovory nebo vypadá naprosto znuděně. Na recepci je viditelný nepořádek a stejně to vypadá i v kanceláři náboráře.

    9. Vaše přijímací pohovory nemají žádnou strukturu

    S uchazeči komunikujete o tom, co vás zrovna napadne. Matete tím nejen uchazeče, ale i sami sebe, když pak máte porovnat výsledky jednotlivých pohovorů.

    10. Využíváte uchazeče k řešení svých problémů

    Dáváte uchazečům otázky, jak by řešili konkrétní problémy vaší firmy. Nápady, které získáte, pak použijete, aniž byste jejich autory zaměstnali nebo jim o tom dali alespoň vědět.

    Druhou část článku si můžete přečíst zde.

    -kk-

    Zdroj: RecruitLoop Blog - blog věnovaný recruitmentu na stránkách společnosti RecruitLoop
    Zobrazit přehled článků ze zdroje RecruitLoop Blog