How to select a social media specialist

Jak správně vybrat odborníka na sociální média

Companies have recently become increasingly interested in specialists in social media management to assist them with their corporate presence on social networks or the use of social networks for internal purposes. However, mistakes are often made when recruiting specialists in this field, for example when they are recruited purely on the basis of the great way they use Facebook, LinkedIn and other social networks for their own, private purposes. What should you therefore pay attention to? Business website Inc.com makes the following recommendations:

The private and corporate use of social networks is not the same

Knowing how to use social media for private purposes is not enough. When applying this knowledge to corporate needs, it is necessary to know the hows and whys of working with content, communicating with other people and ensuring integration with other media. A traditional approach is therefore desirable when recruiting – request evidence of education, certificates and, above all, samples of previous work.

Don’t rely solely on words and CVs

Ask applicants to demonstrate how they work with social media, which specific tools they utilise and to what end. Check in advance the social network profiles of applicants to form a picture of how they present themselves.

Nobody’s perfect

Everyone makes mistakes at some point in the course of their presentation on social networks, which is fine. Applicants for the position of social media specialist should, however, be able to describe their previous errors and explain how they learnt from them.

Don’t underestimate the campaign focus

The specialist you are looking for must be able to gauge the effects of their efforts on actual company performance. At the interview you should therefore ask them to describe a certain campaign in as much detail as possible – how their individual steps are reflected in sales volume and other indicators.

Don’t lose sight of your overall strategy

Your company should clearly define its strategy for the use of social media in advance so that the chosen candidate can’t do what they want. Your strategy should be based on your commercial goals, which should be known to the chosen candidate.

Don’t forget support

The chosen applicant must know exactly what you expect of them and also what they can expect from you if they fail to fulfil these expectations. It is therefore necessary to regularly communicate and monitor the social activities of your business.

-kk-

    Jak správně vybrat odborníka na sociální média

    V poslední době stoupá zájem firem o odborníky na řízení sociálních médií, kteří jim mají pomoci s prezentací na sociálních sítích či využití sociálních sítí k interním účelům. Při náboru těchto odborníků se však často chybuje například v tom, když jsou přijímáni jen na základě toho, že dokáží skvěle využívat Facebook, LinkedIn a další sociální sítě pro své soukromé účely. Na co především si tedy dát pozor? Podnikatelský server Inc.com doporučuje:

    Soukromé a firemní používání sociálních sítí není totéž

    Znalost využití sociálních médií k soukromým účelům nestačí. Pro firemní využití je třeba vědět, jak a proč pracovat s obsahem, navazovat kontakty a zajistit integraci s ostatními médii. Při náboru se proto chovejte zcela tradičně – vyžadujte doklady o školeních, certifikacích a především ukázky praxe.

    Nespoléhejte jen na slova a životopisy

    Požadujte o uchazečích, aby vám názorně ukázali, jak pracující se sociálními médii, jaké konkrétní nástroje si vybírají a k jakým účelům. Předem si také prověřte účty uchazečů na sociálních sítích a udělejte si obrázek o tom, jak se prezentují.

    Nikdo není dokonalý

    Každý se v průběhu své prezentace na sociálních sítích dopustí nějakých chyb, což je v pořádku. Uchazeči o místo odborníka na sociální sítě by však měli umět své dosavadní chyby popsat a vysvětlit, jak se z nich poučili.

    Nepodceňuje měření kampaní

    Odborník, kterého hledáte, by měl umět měřit dopad svých snah na reálnou výkonnost firmy. Na pohovoru jej proto požádejte, aby vám popsal určitou kampaň co nejdetailněji - jak se jednotlivé jeho kroky promítnou do objemu prodeje a dalších sledovaných měřítek.

    Nezapomínejte na celkovou strategii

    Vaše společnost by měla předem jasně vymezit svou strategii využití sociálních médií, aby si vybraný uchazeč nemohl dělat takříkajíc co chce. Strategie by měla vycházet z vašich obchodních cílů, které musí vybraný uchazeč znát.

    Nezapomínejte na podporu

    Vybraný uchazeč musí vědět, co přesně od něho očekáváte a také to, co může očekávat on od vás, když tyto požadavky nesplní. Je proto třeba pravidelně komunikovat a sledovat sociální aktivity vaší firmy.

    -kk-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com