How to conduct interviews with introverts

Jak vést pohovory s introverty

Job interviews are usually won by extroverts who knows how to sell themselves. The reason is the interview format itself inadvertently discriminate against introverts. And the result? Companies often lose the best candidates for their vacancies just because these people are not as proficient self-presenters as their extroverted colleagues. Isn't it a pity? This question was recently asked by the HR Zone website which also pointed out what recruiters should know about introverts:

- Introverts do not like small talk. They usually do not speak unless they have something to say. A recruiter trying to create a relaxing atmosphere at the beginning of the interview by talking about weather may make introverts even more nervous. He should realize that the silence is not a manifestation of the candidates' rudeness.

- Introverts do not want to sell themselves. They do not like to brag and therefore tend to mention only their very basic achievements. Recruiters should not interpret their lack of exhibitionism as a lack of interest in the job being offered.

- Introverts think longer before answering questions. They need to organize their thoughts first. However, this does not mean they are capable or know the answers. The speed of the answers should not be your sole criterion for evaluation.

- Introverts are direct. The fact that introverts do not talk as fast and loud as extroverts does not mean that they are not being direct. Their replies are, on the contrary, more direct than those of extroverts. Introverts will answer without any unnecessary details.

How to conduct interviews with introverts?

- Focus on relevant questions. Your goal is to find a candidate whose knowledge, skills and behaviors meet the criteria for your position and best match the company culture. If you do not know exactly what knowledge, skills and behaviors you are looking for, you will always be more impressed by extroverts.

- Establish a standardized process. Your recruitment process should give the same chance to both extroverts and introverts to show their skills. Following only the recruiter's gut response is a big mistake.

- Give your candidates more information in advance. Allow them to be properly prepared for the interview. Your goal is not to harm anyone, but to let them succeed.

- Prepare a lot of questions. Introverts will respond factually and succinctly. Take the opportunity to learn as much as possible from them.

- Do not be afraid of silence. Beware of the tendency of talking immediately if a moment of silence occurs. Give introverts enough time to answer.

- Do not judge anyone beforehand. Instead of making the final judgement of candidates during the interview, rather take notes on how they meet the criteria for your position.

-kk-

    Jak vést pohovory s introverty

    U pracovních pohovorů většinou vítězí extroverti, kteří se umějí dobře prodat. Důvodem je samotný formát pohovorů, které neuváženě znevýhodňují introverty. A výsledek? Firmy se připravují o nejlepší kandidáty na svá volná místa jen proto, že tito lidé nejsou tak zdatní řečníci jako jejich extrovertní kolegové. Není to škoda? Tuto otázku si nedávno položil server HR Zone, který také upozornil na to, co by náboráři měli vědět o introvertech:

    - Introverti nemají rádi společenskou konverzaci. Většinou mluví, až když mají co říci. Snaha náboráře o uvolnění atmosféry pomocí hovoru o počasí proto introverty spíše znervózňuje. Měl by vědět, že mlčení v takovém případě není projevem záměrné hrubosti.

    - Introverti se nechtějí okatě prodávat. Příčí se jim silácké vystupování, a proto mají tendenci zmínit jen ty nejzákladnější své úspěchy. Náborář by si to ale neměl vykládat jako nedostatek zájmu o nabízenou práci.

    - Introverti déle přemýšlejí, než odpovědí na otázky. Nejdříve si potřebují utřídit myšlenky, což ale neznamená, že by si nevěřili nebo neznali odpovědi. Rychlost odpovědi by neměla být jediným kritériem vašeho hodnocení.

    - Introverti jsou přímí. To, že introverti nemluví tak rychle a nahlas jako extroverti, neznamená, že neumějí být přímí. Ve svých odpovědích bývají naopak přímější než extroverti. Řeknou vám, co chcete slyšet, bez zbytečné omáčky okolo.

    Jak tedy vést přijímací pohovory s introverty?

    - Zaměřte se na relevantní otázky. Vaším cílem je najít uchazeče, který svými znalostmi, dovednostmi a způsoby chování nejlépe vyhoví obsazované pozici a kultuře firmy. Pokud nebudete přesně vědět, jaké znalosti, dovednosti a způsoby chování hledáte, vždy vás více oslní extroverti.

    - Zaveďte standardizovaný proces. Váš náborový proces by měl dát stejnou šanci extrovertům i introvertům, aby ukázali své schopnosti. Věřit pouze osobnímu pocitu náborářů je chyba.

    - Dejte uchazečům více informací předem. Umožněte jim, aby se na pohovor řádně připravili. Vaším cílem přece není někoho nachytat, ale dát prostor k úspěchu.

    - Připravte si hodně otázek. Introverti budou odpovídat věcně a stručně. Využijte příležitost dozvědět se od nich co nejvíce informací.

    - Nebojte se chvíle ticha. Dávejte si pozor na tendenci začít okamžitě mluvit, jakmile nastane chvíle ticha. Dejte introvertům dostatek času, aby odpovídali.

    - Neodsuzujte nikoho předem. Místo soudů si během pohovoru raději dělejte poznámky o tom, jak daný uchazeč splňuje kritéria pro danou pozici.

    -kk-

    Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
    Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone