How to start your cover letter

Jak začít průvodní dopis

You are looking for a job and a potential employer wants you to send a cover letter with your CV. Most people in this situation use the internet. Just type "cover letter" or better, "cover letter example" into a search engine and thousands of links to pages with cover letters appear right in front of you. This looks great at first glance, but the problem is that almost everybody does the same. HR professionals then have to read the same cover letters over and over again and reject their "authors" for not being creative enough.

The purpose of a cover letter is to show what makes you different from other candidates and why a particular employer should hire you. If you only submit a copied text from the internet, you will really not be different. Therefore, let's focus on a key part of the cover letter - it is the very beginning which makes recruiters decide whether to read on. The following five non-traditional recommendations on how to attract employers with the beginning of your cover letter were published by Glassdoor.com.

1. Say it with numbers

Use specific numbers to describe your experience in the context the position. For example, if you are applying for the position of Event Manager, you can start your cover letter as follows:

"640 hours. 50 volunteers. 8 weeks. One event. That's all it takes to organize events such ... to which I contributed. I have experience in preparing demanding events and I am not afraid of tight deadlines ... "

2. Quote a well-known person

Choose a quotation to reflect your experience and passion to work in that particular position. One example of a good source of quotes is Wikiquote. For a managerial position, you could quote the American leadership consultant Stephen R. Covey.

"Stephen R. Covey said: Accountability breeds response-ability. As a manager, I have always led my subordinates to be accountable for their own successes and failures, and therefore I believe that my leadership style matches your requirements ... "

3. Tell a story

Your story may reveal your personal characteristics and show how you can fit into the corporate culture. Choose a story that relates to your career.

" I have loved sports since childhood. However, I have always been interested not only in the game, but the numbers hidden behind it. Therefore, I might be the right candidate for the position of the data analyst in your sports organization ... "

4. Show your motivation

Do not talk only about your qualifications but also about choosing your career and enjoying your work.

"Digital marketing, content marketing, social networks. These are not my areas of expertise, but hobbies to which I devote most of my time. I believe that I can fully use my knowledge and enthusiasm in your company ... "

5. Talk about the company

Try to write the beginning of your cover letter as if you were already hired and are talking with your colleagues about choosing the employer.

"When I learned that your company hires new people, I knew that I had to apply. I was looking for a company with a strong mission and interesting customers where I could really accomplish something big ... "

-kk-

    Jak začít průvodní dopis

    Hledáte práci a potenciální zaměstnavatel po vás chce, abyste spolu s životopisem zaslali i průvodní dopis. Kroky většiny lidí v této situaci vedou na internet. Zadáte do vyhledávače heslo „průvodní dopis“ nebo ještě lépe „průvodní dopis vzor“ a hned máte před sebou tisíce odkazů na stránky s průvodními dopisy. Na první pohled to zní skvěle, problém však je, že to takto dělá opravdu každý. Personalisté tak stále dokola čtou tytéž vzory průvodních dopisů a vyřazují jejich „autory“ pro nedostatek vlastní kreativity.

    Smyslem průvodního dopisu je ukázat, čím se lišíte od ostatních uchazečů a proč by daný zaměstnavatel měl přijmout právě vás. Pokud mu předložíte okopírovaný text z internetu, opravdu se neodlišíte. Pojďte se proto spolu s námi zaměřit na klíčovou součást průvodního dopisu – na samotný začátek. Právě ten totiž rozhoduje o tom, zda bude personalista číst dál. Pět následujících netradičních doporučení, jak zaujmout úvodem průvodního dopisu zveřejnil server Glassdoor.com.

    1. Řekněte to čísly

    Použijte konkrétní čísla k popisu svých zkušeností v kontextu nabízené pracovní pozice. Pokud se například hlásíte na pozici event manažera, můžete začít svůj dopis takto:

    640 hodin. 50 dobrovolníků. 8 týdnů. Jedna akce. To vše je zapotřebí k zorganizování akce typu..., na níž jsem se podílel. Mám zkušenosti s přípravou náročných akcí a nebojím se šibeničních termínů...

    2. Citujte významnou osobnost

    Vybírejte citaci tak, aby odrážela vaše zkušenosti a nadšení pro práci na nabízené pozici. Hledat můžete například na stránce Wikicitáty. Pro manažerské pozice se hodí např. americký konzultant v oblasti leadershipu Stephen R. Covey.

    Stephen R. Covey řekl: Odpovědnost plodí schopnost reagovat. Já jako manažer jsem vždy vedl své podřízené k odpovědnosti za vlastní úspěchy i neúspěchy, a proto věřím, že můj vůdcovský styl odpovídá vašim požadavkům...“

    3. Vyprávějte příběh

    Příběh poodhalí vaši osobnější stránku a může ukázat, jak dokážete zapadnout do firemní kultury. Vybírejte příběh, který se týká vaší kariéry.

    Od dětství mám rád sport. Vždy mě však zajímala nejen hra, ale i čísla, která se za ní skrývají. Proto bych právě já mohl být tím správným kandidátem na pozici datového analytika ve vaší sportovní organizaci...

    4. Ukažte svou motivaci

    Nemluvte jen o své kvalifikaci, ale i o výběru vaší kariéry a o tom, jak vás vaše činnost baví.

    Digitální marketing, content marketing, sociální sítě. To jsou nejen oblasti mé odbornosti, ale i koníčky, kterým věnuji většinu svého času. Věřím, že své znalosti a nadšení budu moci využít právě u vás...

    5. Mluvte o firmě

    Zkuste napsat úvod průvodního dopisu, jako kdybyste již byli přijati a mluvili s kolegy o tom, proč jste si vybrali daného zaměstnavatele.

    Když jsem zjistil, že vaše firma přijímá nové lidi, věděl jsem, že se musím přihlásit i já. Hledal jsem firmu se silnou misí a zajímavými zákazníky, v níž bych mohl opravdu něco dokázat...

    -kk-

    Zdroj: Glassdoor - úspěšný americký web s nabídkou práce věnovaný také hodnocení zaměstnavatelů pohledem zaměstnanců
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Glassdoor
    Štítky: Hledám práci