Recruiting graduates: three tips on attracting the best candidates

Nábor absolventů škol: 3 rady, jak přilákat ty nejvhodnější kandidáty

The unemployment rate in the Czech Republic is still very low and companies continue to struggle to find quality employees in several fields. Therefore, many companies are abandoning their requirements regarding experience of candidates and instead trying to attract fresh graduates whom they then train themselves. How to be an attractive employer to graduates looking for their first job? And how to find the best candidates among the graduates? Here are three tips on how to go about it.

Offer students and graduates internships

As HR Magazine states, offering internships has multiple benefits for a company. First of all, you can relatively cheaply and easily allocate an agenda other employees do not have the capacity to carry out, but a student can manage in conjunction with their studies. Secondly, you can rebuild your image and good position as an employer among future graduates and workers. These two benefits for your company should be in harmony and so, for instance, you should not try to "milk" an intern as much as possible and thereby potentially deprive yourself of a prospective effective full-time employee.

Cooperation with schools

One of the most effective methods for addressing school leavers and graduates and attracting them to your company is cooperation with schools and universities. Participation in student events or presenting your company at lectures to students are excellent ways not only to find prospective candidates in the short run (for specific vacancies) but also to improve the image of your employer brand and ensure that people who are currently entering the job market remember you.

Offer candidates opportunities for growth

Above all, graduates want the option of education, training, growth and development. If you are aiming to address graduates, you must offer these possibilities within your job opening. Create a transparent system of career development that you can present to candidates and address prospective employees by offering them the option of training and the possibility of individual development within your company.

 

-mm-

    Nábor absolventů škol: 3 rady, jak přilákat ty nejvhodnější kandidáty

    Nezaměstnanost se v České republice stále drží na velmi nízkých úrovních a firmy mají stále problém najít kvalitní pracovníky v řadě oborů. Mnoho z těchto společností se tedy vzdává požadavku na praxi kandidátů a snaží se nalákat do svých řad čerstvé absolventy škol, které si poté vyškolí k obrazu svému. Jak být atraktivním zaměstnavatelem pro absolventy hledající své první uplatnění? A jak najít v řadách absolventů ty nejvhodnější kandidáty? Přinášíme vám tři tipy, jak na to.

    Nabízejte studentům a absolventům stáže

    Jak uvádí HR Magazine, nabídnout stáž ve vaší společnosti má pro vaši firmu řadu výhod. Zaprvé dovedete poměrně levně a nenáročně obsadit jednoduchou agendu, na kterou nemají ostatní zaměstnanci kapacitu, a kterou může student během studií zvládnout. Za druhé si tím opět můžete mezi budoucími absolventy a pracovníky budovat jméno a dobrou pozici zaměstnavatele. Tyto dva benefity pro vaši firmu by měly být v harmonii a neměli byste se tedy například snažit za každou cenu ze stážisty „vyždímat“ maximum, abyste se do budoucna nepřipravili o možného efektivního pracovníka na plný úvazek.

    Začněte spolupracovat se školami

    Jednou z nejúčinnějších metod, jak vůbec oslovit absolventy a nalákat je na práci ve vaší firmě, je spolupracovat se školami, učilišti nebo univerzitami. Účast na studentských akcích či prezentace vaší firmy na přednáškách pro studenty jsou skvělé způsoby, jak nejenom krátkodobě nacházet potenciální zájemce (o konkrétní nabízené volné pozice), ale jak i dlouhodobě vylepšovat prestiž vaší značky zaměstnavatele a zanechávat dojem lidech, kteří právě vstupují do pracovního procesu.

    Nabídněte kandidátům možnost růstu

    Absolventi chtějí hlavně možnost vzdělání, školení, růstu a postupu. Jestliže je vaším cílem oslovovat absolventy, musíte tyto kvality v rámci nabízeného zaměstnání nabídnout. Vytvořte transparentní systém kariérního postupu, který kandidátovi na danou pozici předem budete prezentovat, a oslovte potenciální pracovníky tím, že jim nabídnete školení i možnost individuálního rozvoje ve vaší společnosti.

     

    -mm-

    Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine