Can you really send an e-mail job offer?

Opravdu umíte poslat e-mail s nabídkou práce?

Social networks, especially LinkedIn, have made it very easy for recruiters to reach professionals in many fields. Recruiters have started to distribute electronic job offers en masse. However, even if sending recruitment e-mails looks simple at first glance, the opposite is true. The fact is that the professionals you are trying to reach either delete most of your job offers or - much worse for you - label you as a spammer. As a result, you will end up not only without the people you wanted to hire, but also on a black list, unable to send any more e-mails. So the question is: Whose fault is it? The answer is obvious: Yours.

Although recruiters send dozens and more job offers daily, they still do not know the basic rules. At least that is what Jeff Wood, an expert on electronic recruitment from the RecruitLoot company, claims in his article on ERE.net. Wood says that when a recruiter uses e-mail as the first contact with a potential employee, he should make sure that the e-mail he sends is brief, clear, honest, polite, without errors, and relevant for the particular recipient. If you want people to read your e-mail job offers, beware of the following ten mistakes.

  1. Your e-mails should not be too vague. You are not a politician. Write clearly who you are and why you are contacting this specific person.

  2. It's better to read your e-mail several times, or use an automatic spell check. Pay special attention to be sure to write the name of the person you are addressing properly.

  3. Ensure that different workers from your company will not send the same job offers to the same people.

  4. Do not put a deceptive subject on your e-mails and do not ignore the addressee's requests to unsubscribe.

  5. Do not offer a salary that is below the candidates' level of experience.

  6. Do not use unrelated words unnecessarily just to impress.

  7. Do not send impersonal messages. Recipients will immediately recognize that they are reading an automatically generated e-mail and will consider it as spam. Each recipient should feel that you have written the e-mail especially for him.

  8. Do not ask people you do not know to recommend other people.

  9. Do not assume that everyone you consider a passive candidate is interested in a new job.

  10. Never send e-mails that are irrelevant. Create specific e-mails for specific professions and recipient age groups.

-kk-

    Opravdu umíte poslat e-mail s nabídkou práce?

    Sociální sítě, především pak LinkedIn, výrazně usnadnily náborářům cestu k profesionálům v řadě oblastí. Dochází tak k masivnímu rozesílání pracovních nabídek elektronickou cestou, což na první pohled vypadá jednoduše, ale opak je pravdou. Skutečnost je taková, že většinu vašich pracovních nabídek vámi oslovení profesionálové buď rovnou zahodí nebo – a tím hůř pro vás – nahlásí jako šíření spamu. Vy pak nejen, že nezískáte hledané pracovníky, ale skončíte na černé listině, takže již nebudete moci rozesílat nic. Otázka tedy zní: Čí je to chyba? A odpověď se nabízí sama: Vaše.

    Přestože dnes náboráři rozesílají desítky i více pracovních nabídek denně, stále neovládají základní pravidla. Tvrdí to alespoň Jeff Wood, odborník na elektronický nábor ze společnosti RecruitLoot, ve svém článku na server ERE.net. Když náborář používá e-mail jako první kontakt s potenciálním zaměstnancem, měl by se podle Wooda ujistit, že e-mail, který odesílá, je stručný, jasný, upřímný, slušný, bez chyb a hlavně relevantní pro konkrétního příjemce. Pokud chcete, aby vaše nabídky někdo četl, dejte si pozor na následujících deset chyb.

    1. Váš e-mail by neměl být příliš vágní. Nejste přece politici. Jasně napište, kdo jste a proč píšete.

    2. Raději si svůj e-mail přečtěte víckrát nebo použijte automatickou kontrolu pravopisu. Zvláštní pozor si dávejte, abyste nezkomolili jméno člověka, kterého oslovujete.

    3. Dávejte si pozor, aby různí vaši pracovníci nezasílali stejné pracovní nabídky stejným lidem.

    4. Nepoužívejte klamavé předměty e-mailů a neignorujte žádosti příjemců o to, abyste je již v budoucnu nekontaktovali.

    5. Nenabízejte příliš nízký plat, který nedosahuje úrovně zkušeností oslovovaných kandidátů.

    6. Nepoužívejte zbytečně příliš nesouvisejících výrazů, jen abyste udělali dojem.

    7. Neposílejte neosobní zprávy. Adresát okamžitě pozná, že jde o automaticky vytvořený e-mail a bude ho považovat za spam. Každý příjemce by měl mít pocit, že jste napsali e-mail přímo pro něj.

    8. Nežádejte lidi, které neznáte, o doporučení dalších lidí.

    9. Nepředpokládejte, že každý, koho považujete za pasivního uchazeče, má zájem o novou práci.

    10. Nikdy neposílejte e-maily, které nejsou relevantní pro konkrétní lidi. Vycházejte z toho, jakou profesní a věkovou skupinu oslovujete.

    -kk-

    Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
    Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net