Five signs at an interview that a candidate might not be completely honest

Pět věcí, které vám během pohovoru naznačí, že uchazeč nemusí být zcela upřímný

Every candidate tries to give the best possible impression during an interview. There is nothing unusual in candidates hiding their failures, being vague about topics they would rather not talk about, or tactically exaggerating their successes. It is the task of the recruiter to find out during the interview whether the candidate is being less than frank and the reality is slightly different than they claim. Here are five things that should not escape your attention: they show the candidate is trying to outwit you or that you should, at the very least, be on your guard.

No recommendations from former employers

Do not underestimate the possibility that the candidate has modified their work experience in certain points, such as the position they held or the extent of their responsibilities. Such a candidate often does not share contacts from their former managers who would offer references about them, not even in the event you request such references.

Body language

You should also pay attention to non-verbal signals the candidate emits at the interview. These may include touching of the face (subconscious covering of the face), unsteady eye contact, folding arms or conspicuous changes in emotions.

Nervousness when answering certain questions

According to Entrepreneur.com, a classic signal of dishonesty in a candidate is nervousness when replying to problematic questions. Even if nervousness at an interview is partly understandable, you should beware if the candidate is initially calm but then starts to be nervous when answering certain specific questions.

Memorised phrases and speaking vaguely

People who exaggerate or invent information repeat certain phrases they have learnt and they are not able to talk about the topic in a spontaneous or specific and detailed way. Beware if the candidate keeps using the same phrases or talks in a vague manner.

Blaming everybody but themselves

A person who is trying to appear better than they really are will tend to blame everything and everybody but themselves for their failures. Beware if the candidate says they have been surrounded only by people and situations that allegedly prevented them working efficiently.

 

-mm-

    Pět věcí, které vám během pohovoru naznačí, že uchazeč nemusí být zcela upřímný

    Každý kandidát se během pohovoru snaží působit co nejlépe. Není výjimečné, že kandidáti skrývají své neúspěchy, mlží ohledně témat, která nechtějí probírat, nebo takticky zveličují některé své dílčí úspěchy. Úkolem náboráře mimo jiné je zjistit, kdy není kandidát během pohovoru upřímný a kdy se věci mají trochu jinak, než jak je dotyčný uchazeč podává. Zde je pět věcí, které by během pohovoru neměly uniknout vaší pozornosti a které naznačují, že se vás uchazeč snaží obelstít nebo že byste minimálně měli zpozornět.

    Žádná doporučení od bývalých zaměstnavatelů

    Nepodceňujte možnost, že si kandidát v některých bodech upravuje svoje pracovní zkušenosti, a to například změnou pozice, na které pracoval, nebo zveličováním povinností, které měl na starosti. Takový kandidát často nesdílí kontakty na bývalé manažery, kteří na něj mohou dát referenci, a to ani v případě, že si o kontakty řeknete.

    Řeč těla

    Věnujte také pozornost neverbálním signálům, které kandidát při pohovoru vydává. Může se jednat o dotýkání se obličeje (podvědomé schovávání obličeje), těkání očima, zakládání rukou nebo nápadné změny emocí.

    Nervozita při zodpovídání určitých otázek

    Podle Entrepreneur.com je klasickým signálem neupřímnosti kandidáta nervozita při zodpovídání problematických otázek. I když je nervozita částečně pochopitelná během rozhovoru, měli byste zpozornět, pokud je kandidát v klidu a začne být nervózní až u některých konkrétních dotazů.

    Naučené fráze a vágní vyjadřování

    Lidé, kteří přikrašlují nebo si vymýšlí informace, mají naučené určité fráze, které opakují, a nejsou schopni se o daném tématu bavit příliš spontánně ani do většího detailu. Buďte ve střehu, pokud kandidát používá stále ty stejné fráze nebo se vyjadřuje nápadně vágně.

    Obviňování všech kromě sebe

    Člověk, který se snaží vypadat lépe, než jaký ve skutečnosti je, bude mít tendenci vinit všechno a všechny kolem sebe za své neúspěchy, ale kromě sebe. Zpozorněte, pokud uvidíte, že v podání kandidáta se kolem něj zatím vyskytovali jenom lidé a situace, které mu podle jeho slov znemožňovaly fungovat efektivně.

     

    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com