SAP launches a global program to hire autistic workers

SAP spouští globální program pro zaměstnávání autistů

SAP, the world's leading provider of business information systems, has launched a recruitment campaign focused on  people with autism spectrum disorders. The company wants to hire hundreds of autistic workers with a high degree of concentration and analytical skills for the positions of software testers, programmers and data quality controllers. It became the first major multinational company with such a wide initiative focused on autistic people.

SAP has already run successful pilots of hiring autistic workers in India and Ireland and the results showed an increase in labor productivity. These projects were realized together with the Danish consulting company Specialisterne, specializing in employing of autistic workers. Now, SAP wants to work with the company even further. The full operation of the project will begin this year in the U.S., Canada and Germany. The aim is to implement the program for the employment of autistic workers in all global locations of SAP.

Autism is a neural developmental disorder the typical symptoms of which include repetitive patterns of behavior and impaired communication and social skills. That of course makes it difficult for the autistic people to find a job. Severely affected autistic people can, unfortunately, not be employed. There are, however, low-level autism spectrum disorders (such as the Asperger Syndrome) in spite of which autistic people can operate at work very well. Sice they display above average analytical skills, the positions of testers and programmers are almost perfect for them.

SAP HR Director Luisa Delgado said in a press release that she considered the employment of autistic people as a competitive advantage and an ability to strengthen the company's talent diversity.

-kk-

    SAP spouští globální program pro zaměstnávání autistů

    Společnost SAP, přední světový dodavatel podnikových informačních systémů, spustila náborovou kampaň zaměřenou na lidi s poruchami autistického spektra. Chce přijmout stovky autistů, kteří vynikají vysokou mírou soustředění a analytickými schopnostmi, na pozice testerů softwaru, programátorů a kontrolorů kvality dat. Stala se tak první významnou nadnárodní společností s takto rozsáhlou iniciativou zaměřenou na autisty.

    SAP již má za sebou úspěšný pilotní projekt náboru autistů v Indii a v Irsku, přičemž výsledky ukázaly zvýšení produktivity práce. Na těchto projektech spolupracovala dánská poradenská společnost Specialisterne, která se specializuje na zaměstnávání autistů, a SAP s ní chce spolupracovat i dále. Ostrý provoz projektu začne letos v USA, Kanadě a Německu. Cílem je zavést program pro zaměstnávání autistů ve všech globálních působištích SAPu.

    Autismus je vývojové duševní postižení, jehož typické projevy zahrnují stále se opakující vzorce chování a narušené komunikačními a sociální schopnosti. To autistům samozřejmě způsobuje problémy s hledáním zaměstnání. Těžké postižení bohužel zaměstnání znemožňuje, existují však lehčí poruchy autistického spektra (například Aspergerův syndrom), navzdory nimž mohou autisté fungovat v práci velice dobře. Vynikají totiž nadprůměrnými analytickými schopnostmi, a proto jsou pro ně pozice testerů a programátorů téměř ideální.

    Personální ředitelka SAPu Luisa Delgado uvedla v tiskové zprávě, že v zaměstnávání autistů vidí konkurenční výhodu a možnost posílení diverzity talentů ve firmě.

    -kk-

    Zdroj: GigaOM - americký server věnovaný moderních technologiím